Antena 3 CNN Externe Norvegia, pe lista ţărilor spionate de SUA. Peste 30 de milioane de apeluri telefonice, interceptate

Norvegia, pe lista ţărilor spionate de SUA. Peste 30 de milioane de apeluri telefonice, interceptate

Norvegia, pe lista ţărilor spionate de SUA. Peste 30 de milioane de apeluri telefonice, interceptate
de M.T.    |    19 Noi 2013   •   13:02

Numărul ţărilor care ar fi fost spionate de către Statele Unite continuă să crească. Ultima pe această listă este Norvegia, unde Agenţia Naţională de Securitate (NSA) ar fi interceptat peste 33 de milioane de apeluri telefonice într-o singură lună.

La fel ca şi în celelalte cazuri, dezvăluirile au fost făcute în baza documentelor oferite de Edward Snowden, fost colaborator NSA, acestea fiind prezentate în cotidianul norvegian Dagbladet, notează Agerpres.

Norvegia devine astfel cea de-a şasea ţară unde programul de spionaj al NSA este dezvăluit, după Germania, Franţa, Spania, Brazilia şi India, potrivit AFP.

Dagbladet susţine că NSA nu ar fi fost interesată de conţinutul comunicaţiilor, ci de identitatea interlocutorilor, precum şi locul şi durata apelurilor.

„Este foarte grav şi, evident, inacceptabil să existe programe de monitorizare a cetăţenilor norvegieni de o asemenea amploare”, a declarat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul de protecţie a datelor.

„Este vorba despre date ce pot spune foarte multe despre noi”, a mai afirmat Thon pentru postul de televiziune NRK.

Oficialii norvegieni le-au spus jurnaliştilor de la Dagbladet că nu erau la curent cu acest program de supraveghere, în timp ce doi operatori importanţi de telecomunicaţii - Telenor şi Netcom - au asigurat pentru acelaşi jurnal că nu le-au oferit acces la date celor de la NSA.

„În ceea ce priveşte activităţile de intelligence, nu putem comenta cazurile individuale', a afirmat, pentru AFP, Mari Andersen, o purtătoare de cuvânt a misiunii diplomatice americane la Oslo.

„Am precizat deja că Statele Unite ale Americii colectează informaţii asemeni tuturor celorlalte ţări”, a adăugat ea.

×
Subiecte în articol: NSA Edward Snowden
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close