Antena 3 CNN Externe Noua doctrină militară rusă: NATO ameninţă securitatea Rusiei

Noua doctrină militară rusă: NATO ameninţă securitatea Rusiei

Noua doctrină militară rusă: NATO ameninţă securitatea Rusiei
Sursa foto: NATO
06 Feb 2010   •   14:50

NATO ameninţă securitatea Rusiei. Acest lucru reiese din noua doctrină militară a Moscovei. Documentul plasează Alianţa Nord-Atlantică în topul pericolelor la adresa securităţii ruseşti. Actul a fost semnat de preşedintele Dmitri Medvedev la câteva zile după anunţul privind scutul antirachetă din România. Oficialii ruşi spun că aşteaptă explicaţii din partea Washingtonului cu privire la planurile americane din ţara noastră.

Preşedintele rus a validat o nouă doctrină militară care plasează Alianţa Nord-Atlantică în fruntea ameninţărilor la adresa securităţii statului.

Potrivit documentului publicat pe site-ul Kremlinului, NATO este în topul principalelor pericole militare externe pentru că încearcă să îşi globalizeze funcţiile, încălcând normele dreptului internaţional". Oficialii de la Moscova mai sunt nemulţumiţi şi că Alianţa se apropie tot mai mult de frontierele Rusiei, în special prin încercările de extindere a blocului.

Nici dezvoltarea de scuturi antirachetă nu a fost uitată. La scurt timp după anunţul privind sistemul american din România, Moscova include în doctrina sa militară, la capitolul pericole, dezvoltarea posibilă a unui sistem strategic antirachetă şi dezvoltarea armelor strategice convenţionale de înaltă precizie.

Mai mult decât atât, Kremlinul ameninţă cu replici dure în cazul unor conflicte. "Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la arma nucleară în caz de atac nuclear sau cu alte arme de distrugere în masă la adresa sa şi a aliaţilor săi, dar şi în cazul unui atac cu armă convenţională împotriva Rusiei, dacă acesta ameninţă însăşi existenţa statului."

O altă reacţie oficială cu privire la scutul antirachetă a venit de la ministrul rus de externe. Serghei Lavrov a declarat că aşteaptă explicaţii din partea Washingtonului cu privire la planuruile sale din România, deşi atât oficialii români, cât şi cei americani, au dat asigurări că elementele care urmează să fie plasate în România nu sunt o ameninţare la adresa Rusiei.

Antena 3

×
Subiecte în articol: securitate nationala
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close