Antena 3 CNN Externe Nouă explozie solară de proporţii: Aurora boreală, observată din New York

Nouă explozie solară de proporţii: Aurora boreală, observată din New York

Nouă explozie solară de proporţii: Aurora boreală, observată din New York
Sursa foto: Foto: amrul12.blogspot.com
11 Mar 2011   •   09:34

 O nouă explozie solară ameninţă comunicaţiile şi sănătatea oamenilor. Fenomenul, extrem de puternic, a declanşat deja apariţia unor aurore boreale care au putut fi observate din New York. Undele exploziei solare vor fi resimţite în zilele următoare pe Pământ.
Efectele furtunii solare, a doua de o asemenea magnitudine în mai puţin de o lună vor fi resimţite puternic în următoarele zile. În afară de aurorele boreale, radiaţiile vor putea afecta comunicaţiile, sateliţii, dar şi sănătatea oamenilor.

Furtunile solare sunt clasificate de NASA drept C, M şi X, ultima categorie reprezentându-le pe cele mai periculoase dintre ele.

Cele două furtuni din ultima lună sunt din clasa X, cele mai puternice din ultimii 4 ani. Ultima a avut loc pe 14 februarie când efectele s-au făcut simţite cu precădere în China. Autorităţile s-au plâns de perturbări ale comunicaţiilor radio după ce zona a fost lovită cu putere de undele particulelor, scenariu previzibil şi pentru următoare perioadă, mai ales în Statele Unite.

În 1972, în Canada, o furtună magnetică provocată de o erupţie solară foarte puternică a lăsat fără electricitate peste şase milioane de persoane din regiunea Québec.

 

×
Subiecte în articol: furtuna solara aurora boreala
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close