Antena 3 CNN Externe Novak Djokovic se întoarce în detenție. Deportarea, în așteptare. Australia îl declară un risc pentru ordinea civilă și sănătatea publică

Novak Djokovic se întoarce în detenție. Deportarea, în așteptare. Australia îl declară un risc pentru ordinea civilă și sănătatea publică

Novak Djokovic urmează să fie reținut sâmbătă dimineață, înainte de încă o confruntare legală pentru a rămâne în Australia.

Novak Djokovic se întoarce în detenție. Deportarea, în așteptare. Australia îl declară un risc pentru ordinea civilă și sănătatea publică
Sursa foto: The Age
de Cerasela Stafie    |    14 Ian 2022   •   23:48

Djokovic a contestat decizia ministrului imigrării, Alex Hawke, de a-i anula viza, anunțată vineri seara.

O ședință de urgență a tribunalului, vineri seara, a împiedicat deportarea imediată imediată a sportivului. El este așteptat să se prezinte la birourile de imigrare sau în altă locație sâmbătă dimineața și să fie reținut oficial.

Tenismenul nu poate fi deportat din Australia în timp ce acțiunea legală este în curs, scrie The Age.

Hawke a spus că are puterea, în temeiul secțiunii 133C(3) din Legea privind migrația, să anuleze viza deținută de Djokovic ”din motive de sănătate și ordine publică, pe motiv că este în interesul public să facă acest lucru”.

Cazul a fost transferat judecătorului O’Callaghan de la Curtea Federală, care va ține o audiere sâmbătă, la ora locală 10:15 (01:15, ora României).

 Australia îl declară un risc pentru ordinea civilă și sănătatea publică

Guvernul australian spune că prezența lui Novak Djokovic pe parcursul celor două săptămâni de la Australian Open poate pune în pericol sănătatea publică și ordinea civilă, prin creșterea sentimentului anti-vax și nerespectarea regulilor COVID-19.

Într-o reformulare radicală a cazului împotriva sârbului, ministrul imigrării, Alex Hawke, admite că Djokovic, nevaccinat, a intrat în Australia cu o scutire medicală valabilă și prezintă un risc scăzut de a contacta virusul și de a-l transmite altora, pentru că a fost recent infectat.

Dezbaterea anterioară, dacă o infectare recentă i-a oferit o scutire reală de a călători în Australia fără a fi vaccinat, a fost abandonată de guvern fără măcar ca Hawke să citească declarațiile lui Djokovic cu privire la acest subiect.

În schimb, cazul se îndreaptă acum către o confruntare a Curții Federale, duminică, pe motive dramatic noi.

Motivele detaliate ale domnului Hawke pentru decizia sa de a anula viza lui Djokovic pentru a doua oară de la sosirea sa în Australia la sfârșitul zilei de 5 ianuarie, îl înfățișează pe jucătorul de tenis ca o amenințare pentru sănătatea și ordinea publică.

Ministrul îl descrie pe Djokovic drept un ”individ nevaccinat de profil înalt”, care și-a arătat în mod public opoziția față de vaccinare și a demonstrat o ”nerespectare aparentă” pentru regulile de bază privind COVID, cum ar fi izolarea după un test pozitiv.

”Având în vedere statutul său și poziția domnului Djokovic ca model de urmat în comunitatea sportivă și nu numai, prezența sa continuă în Australia poate stimula o nerespectare similară a cerințelor de precauție după primirea unui test COVID-19 pozitiv în Australia”, a scris Hawke. 

”În special, comportamentul său poate încuraja sau influența pe alții să-i imite conduita și să nu respecte măsurile adecvate de protecție, izolarea în urma unui test COVID-19 pozitiv, care, în sine, ar putea duce la transmiterea bolii și la riscuri grave pentru sănătatea lor și a altora”, a explicat demnitarul australian, potrivit sursei citate anterior.

Explicând modul în care un jucător de tenis de 34 de ani ar putea reprezenta un risc pentru ordinea publică, Hawke susține că, atunci când numărul cazurilor crește în Australia din cauza răspândirii variantei Omicron, persoane influente și modele care manifestă un dispreț public față măsurile de sănătate au potențialul de a submina răspunsul la pandemie al guvernelor federale, de stat și teritoriale.

Referindu-se la comportamentul lui Djokovic, care a recunoscut săptămâna aceasta că a participat la un interviu și o ședință foto în Serbia pe 18 decembrie, la o zi după ce a primit confirmarea că este pozitiv COVID, ministrul a spus: ”Domnul Djokovic este o persoană atât de influentă și cu statut. Având în vedere aspectele expuse mai sus cu privire la comportamentul domnului Djokovic după ce a primit un rezultat pozitiv COVID-19, opiniile sale declarate public, precum și statutul său de nevaccinat, consider că prezența sa continuă în Australia poate încuraja alte persoane să ignore sau să acționeze în mod inconsecvent cu sfaturile și politicile de sănătate publică din Australia”.

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close