Antena 3 CNN Externe Nu toate ţările acceptă găzduirea trupelor NATO. Cehia şi Slovacia compară staţionarea militarilor străini cu invazia sovietică din 1968

Nu toate ţările acceptă găzduirea trupelor NATO. Cehia şi Slovacia compară staţionarea militarilor străini cu invazia sovietică din 1968

Nu toate ţările acceptă găzduirea trupelor NATO. Cehia şi Slovacia compară staţionarea militarilor străini cu invazia sovietică din 1968
05 Iun 2014   •   14:01

Două ţări din estul Europei, Slovacia şi Cehia, au refuzat să găzduiască pe teritoriul lor trupe şi baze militare străine. Prim-miniştrii celor două state au repetat această abordare categorică ca replică la propunerile expuse de către preşedintele SUA, Barack Obama.

Urmând exemplul Cehiei, premierul Slovaciei a declarat răspicat că ţara sa este pregătită să întrunească condiţiile şi obligaţiile cerute de statutul de membru NATO, dar staţionarea trupelor străine pe teritoriul ţării este exclusă din orice discuţie.
"Nu-mi pot imagina militari străini cantonaţi în baze de pe teritoriul ţării noastre", a spus premierul Slovaciei, Robert Fico.

Propunerea de stabilire a mai multor baze NATO în Europa de est a fost înaintată de către liderul american cu ocazia recentului turneu european.
Într-o conferinţă de presă de la Varşovia, Obama a spus că SUA îşi doresc o consolidarea a parteneriatului cu ţările est-europene, pentru a întări securitatea şi siguranţa în regiune.
De menţionat că, iniţial, Polonia a cerut pe căi oficiale o prezenţă militară americană sporită în estul continentului european.

Singurele ţări care au susţinut că nu-şi doresc militari străini pe teritoriul lor au rămas Slovacia şi Cehia.

La începutul acestei săptămâni, premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, şi-a reafirmat opinia şi a subliniat că o prezenţă militară străină este nejustificată pe pământul ţării sale.
Luna trecută, ministrul Apărării de la Praga, Martin Stropinsky, a stârnit o controversă politică aprigă. El a reamintit de invazia sovietică din 1968 şi susţine că aceasta ar trebui să fie principalul motiv pentru care ţara sa să nu accepte trupe NATO staţionare.

La fel ca omologul său ceh, premierul de la Bratislava susţine că o prezenţă militară străină este un subiect delicat, având în vedere experienţa nefericită a Tratatului de la Varşovia din 1968, atunci când Cehoslovacia a fost invadată de trupe sovietice şi alte forţe ale ţărilor semnatare.

"Slovacia are propria experienţă istorică cu trupele străine pe teritoriu. Ne aducem aminte cu toţii de invazia din 1968. De aceea, orice discuţie pe această temă reprezintă o chestiune foarte sensibilă pentru noi", a spus Fico.
Robert Fico este susţinut la guvernare de Partidul Smer, cel care deţine o majoritate absolută în parlament şi care îşi doreşte relaţii mai apropiate cu Rusia.

Destrămarea Cehoslovaciei din 1993 a dus la formarea a două noi state independente: Republica Cehă şi Slovacia.
Cehia a devenit membru NATO în 1999, iar Slovacia a aderat la Alianţă în 2004.

×
Subiecte în articol: Slovacia Cehia Europa de Est
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close