Antena 3 CNN Externe "Nu va mai exista RĂZBOI". Reacţia Maidanului din Kiev la aflarea rezultatelor referendumului din Crimeea

"Nu va mai exista RĂZBOI". Reacţia Maidanului din Kiev la aflarea rezultatelor referendumului din Crimeea

"Nu va mai exista RĂZBOI". Reacţia Maidanului din Kiev la aflarea rezultatelor referendumului din Crimeea
de O.P.    |    17 Mar 2014   •   07:53

Un membru al Brigăzii I de autoapărare de la Maidan, Vasil, în vârstă de 19 ani, susţine că "nu va exista un război, dar dacă va exista unul vom câştiga", şi că nu se teme de Rusia, ale cărei trupe ocupă Crimeea şi se mobilizează la frontierele de est ale Ucrainei.

"Nu vrem război, dar ne vom lupta. Rusia poate că este mai puternică (din punct de vedere) militar, dar spiritul nostru este mai puternic", proclamă tânărul înalt şi slab, care poartă o uniformă verde şi care se află în Piaţa Independenţei (Maidan) de trei luni.

"Iar cazacii sunt de partea noastră", spune camaradul său, Grigori. "Cazacii luptă până la capăt", adaugă el.

Duminică seara, în timp ce referendumul împinge Crimeea în braţele Rusiei, Piaţa Maidan de la Kiev este măturată de rafale de vânt rece care provoacă valuri mici pe suprafaţa bălţilor de apă neagră apărute în pavaj în locurile din care au fost scoase pavele în cursul confruntărilor sângeroase de luna trecută.

Peste o sută de persoane stau drept în momentul în care răsună imnul naţional - "Gloria şi libertatea Ucrainei nu sunt moarte, norocul ne va zâmbi din nou" - iar multe dintre ele cântă împreună cu corul înregistrat versurile care par, dintr-o dată, scrise pentru această ocazie.

În cazul unor evenimente dramatice, se difuzează imnul, la orice oră, spune Andrii Potapov, un director artistic la o agenţie de publicitate, care a venit în piaţă împreună cu prietena lui.

×
Subiecte în articol: referendum Crimeea
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close