Antena 3 CNN Externe Numărătoarea inversă a început în Grecia. Parlamentul trebuie să adopte astăzi planul de reforme

Numărătoarea inversă a început în Grecia. Parlamentul trebuie să adopte astăzi planul de reforme

Numărătoarea inversă a început în Grecia. Parlamentul trebuie să adopte astăzi planul de reforme
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    15 Iul 2015   •   10:34

Numărătoarea inversă a început în Grecia, unde Parlamentul trebuie să adopte, până la miezul nopţii, legile cerute de creditorii externi în schimbul noului ajutor financiar. 

 
Mulţi deputaţi, chiar şi din coaliţia guvernamentală, ar putea vota împotriva programului de reforme, deoarece îl consideră mai dur decât toate cele de până acum. 
 
În schimb, premierul Alexis Tsipras se declară hotărât să aplice acordul cu creditorii, chiar dacă nu are încredere în el.  
 
Tsipras spune că a acceptat cererile creditorilor internaţionali deoarece nu a avut de ales. Oprirea finanţării externe ar fi însemnat o catastrofă. 
 
Printre măsurile care trebuie votate până la miezul nopţii se numără creşterea TVA, inclusiv în insule, şi creşterea treptată a vârstei de pensionare. De asemenea, o serie de întreprinderi de stat vor trece sub controlul unui fond de privatizare. 
 
Măsurile, mai dure decât cele respinse prin referendum la 5 iulie, sunt contestate de aripa stângă a coaliţiei Syriza, de la putere. Reprezentanţii acesteia s-au întrunit, într-o atmosferă destul de tensionată, pentru a decide cum vor vota.
 
În schimbul reformelor, Grecia ar urma să primească un nou sprijin financiar în valoare de 85 de miliarde de euro.dar modalităţile concrete de finanţare nu au fost încă stabilite. 
 
Până la aprobarea acordului, grecii stau la cozile de la bancomate pentru a-şi putea ridica banii. 
 
Sindicatele din Grecia organizează, astăzi, o grevă împotriva noului plan de austeritate, iar protestul va afecta, între altele, spitalele şi farmaciile. Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment, în acest sens, către românii care călătoresc în Grecia.

×
Subiecte în articol: Grecia reforme
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close