Antena 3 CNN Externe Numărul cazurilor de cancer va fi cu 75% mai mare în 2030. Care vor fi cele mai frecvente boli

Numărul cazurilor de cancer va fi cu 75% mai mare în 2030. Care vor fi cele mai frecvente boli

Numărul cazurilor de cancer va fi cu 75% mai mare în 2030. Care vor fi cele mai frecvente boli
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    01 Iun 2012   •   16:35

Cazurile de cancer din lume ar urma să apară într-un ritm mai alert decât creşterea naturală a populaţiei, mărirea estimată fiind de 75% în 2030, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicală The Lancet Oncology.

Populaţia planetei va trece de la şapte miliarde de locuitori în 2012 la 8,3 miliarde în 2030. Dar numărul persoanelor bolnave de cancer ar urma să crească mai repede, de la 12,7 milioane în 2008 (ultima cifră disponibilă) la 20,3 milioane în 2030.

În cele mai sărace ţări, numărul celor afectaţi de cancer urmează să crească cu 93%. Se estimează că numărul morţilor de cancer va urca de la 7,6 milioane în 2008 la 13,2 milioane în 2030.

"Prevedem, la nivel mondial, creşteri anuale ale numărului de cancere colorectale, de sân şi prostată, iar în cele mai bogate ţări vor fi mai multe cazuri de cancer la plămâni în rândul femeilor", potrivit Centrului internaţional de cercetare a cancerului, organism subordonat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu sediul la Lyon, informează Agerpres.

În acelaşi timp ar urma să scadă, la scară globală, numărul de cazuri de cancer de stomac şi de col uterin, iar în ţările bogate şi cancerul de plămâni în rândul bărbaţilor.

Studiul, care a folosit date ale Globocan, bază de date asupra cancerului în 184 de ţări, menţionează că se aşteaptă o scădere a numărului de cazuri de cancer de origine infecţioasă, cum ar fi cele de col uterin şi de ficat.

Această scădere va fi din plin compensată de creşterea numărului de cazuri de cancer la colon şi rect, de sân şi prostată, care par să fie în legătură cu dezvoltarea economică sau cu modul de viaţă din ţările occidentale.

"Unele tipuri de cancer par să fie legate clar de nivelul de dezvoltare socio-economic", precizează studiul. Cancerul colorectal constituie un exemplu: 40% din cancerele înregistrate în lume sunt concentrate în ţările dezvoltate, deşi populaţia acestora este de doar 15% din populaţia mondială.

"Nu sunt clare motivele acestei legături", chiar dacă se pot evoca factorii alimentari asociaţi cu modul de viaţă occidental, arată studiul.

Şi cancerul de prostată este foarte prezent în cele mai bogate ţări, dar folosirea pe scară largă a testelor de depistare explică parţial incidenţa crescută a acestui tip de cancer. Invers, cancerul de col uterin este mai prezent în ţările în curs de dezvoltare, constituind principala cauză de moarte de cancer în multe ţări sărace. Se estimează că numărul cazurilor de cancer de col va scădea cu 2% pe an la nivel mondial până în 2030, în timp ce cel al cazurilor de cancer de sân va creşte cu 2%.

×
Subiecte în articol: cancer populatie cancer de san
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close