Antena 3 CNN Externe O aripă disidentă a IRA a revendicat uciderea celor doi soldaţi britanici

O aripă disidentă a IRA a revendicat uciderea celor doi soldaţi britanici

O aripă disidentă a IRA a revendicat uciderea celor doi soldaţi britanici
Sursa foto: armata republicana irlandeza IRA
09 Mar 2009   •   04:50

The Real IRA (Adevărata IRA), o aripă disidentă a Armatei Republicane Irlandeze, a revendicat duminică atacul asupra unei cazărmi din Irlanda de Nord, soldat cu moartea a doi soldaţi, informează AFP.
Cotidianul irlandez The Sunday Tribune a primit un apel cu un cuvânt de cod care autentifică revendicarea acestui atac de către brigada South Antrim a Real IRA, au anunţat BBC şi Sky News.
Pentru atacul de sâmbătă seara au fost suspectate diferite grupări republicane disidente, care se opun procesului de pace şi care sunt la originea unei recrudescenţe a violenţei în provincie în ultimele luni.

The Real IRA, care a luat fiinţă în octombrie 1997 în urma sciziunii de Armata Republicană Irlandeză (IRA), este cea mai importantă dintre grupările disidente. S-a făcut cunoscută după ce a comis la 15 august 1998 atentatul de la Omagh, cel mai sângeros în cei 30 de ani de conflict, soldat cu 29 de morţi.

IRA, principala miliţie catolică din Irlanda de Nord, a renunţat la violenţă şi şi-a predat arsenalul în 2005.

Sâmbătă seara, indivizi înarmaţi au atacat cartierul general al regimentului de geniu de la Massereene, în comitatul Antrim, la circa 25 de kilometri nord-vest de Belfast.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat decesul a doi soldaţi. Poliţia nord-irlandeză a precizat că patru persoane - doi militari şi doi civili care livrau pizza - au fost rănite. Unul dintre răniţi este în stare critică.
Reporterul de la Sunday Tribune Suzanne Breen, care a preluat apelul Real IRA declara că a fost informată că angajaţii pizzeriei au fost şi ei atacaţi deoarece erau ?colaboratori? ai armatei britanice. Poliţia relata că atentatul a fost mai degrabă echivalentul unei execuţii, după ce atacatorii au coborât din maşini şi au tras de aproape în persoanele întinse la pământ, urmare a primelor focuri de armă.
Acesta a fost primul atac asupra soldaţilor britanici în Irlanda de Nord din 1997.

×
Subiecte în articol: atentat terorist
Parteneri
Guvernul taie 50% din sporurile bugetarilor care nu atrag bani europeni
x close