Antena 3 CNN Externe O companie japoneză reia construirea unui reactor, în premieră de la accidentul de la Fukushima

O companie japoneză reia construirea unui reactor, în premieră de la accidentul de la Fukushima

O companie japoneză reia construirea unui reactor, în premieră de la accidentul de la Fukushima
Sursa foto: Foto: Mediafax
de S.T.    |    01 Oct 2012   •   22:40

O companie japoneză de electricitate a reluat luni construirea unui reactor nuclear, suspendată de la accidentul de la Fukushima, în martie 2011, în pofida unui program guvernamental de renunţare progresivă la energia nucleară, relatează AFP.

Electric Power Development a anunţat că a reluat lucrările la o instalaţie de la Oma, în prefectura Aomori, după ce a primit undă verde de la Guvern.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Industriei Yukio Edano a subliniat că este necesar ca reactorul să răspundă tuturor noilor exigenţe în domeniul securităţii impuse de către autorităţi pentru a primi autorizaţia de funcţionare.

La 14 septembrie, Guvernul a anunţat oprirea progresivă şi completă a producţiei nucleare în 30 de ani, într-un document referitor la planul energetic al Japoniei în perioada post-Fukushima.

Acest document, care nu spune în mod concret cum să fie compensată oprirea energiei nucleare, a enunţat trei principii: oprirea reactoarelor existente după 40 de ani, acceptarea repornirii celor suspendate doar în urma unor examinări în domeniul securităţii şi lipsa construirii de centrale.


A doua zi, ministrul Yukio Edano anunţa că Guvernul urma să autorizeze, totuşi, continuarea construirii a două centrale aflate în stadiu de şantier. Prudent, el adăuga că, pentru a porni, este necesar să obţină aprobarea unei Comisii de Control care tocmai a fost creată de către Guvern.

Guvernul a renunţat, ulterior, să adopte în mod oficial obiectivul stopării oricărei producţii nucleare în decurs de 30 de ani, obiectiv care i-a fost prezentat în cadrul Consiliului de Miniştri, atrăgându-şi furia presei japoneze, care a denunţat un eşec în legătură cu un subiect major.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close