Antena 3 CNN Externe Mii de oameni din întreaga lumea au ieșit în stradă: ”Suntem alături de Ucraina”

Mii de oameni din întreaga lumea au ieșit în stradă: ”Suntem alături de Ucraina”

 ”În toate țările, în toate orașele, ieșiți pe străzi și cereți pace pentru Europa, pace pentru Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski. Si întreaga lume a ascultat. Mii de oameni din întreaga lume, de la Londra la Paris la New York, au ieșit în stradă joi cu scandări, semne și un mesaj clar către președintele rus Vladimir Putin: ”Suntem alături de Ucraina”.

Mii de oameni din întreaga lumea au ieșit în stradă: ”Suntem alături de Ucraina”
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    25 Feb 2022   •   22:18

Piața Republicii din centrul Parisului a cunoscut un flux constant de proteste de-a lungul anilor. Dar, pe măsură ce sute de oameni s-au adunat acolo joi seară pentru a condamna atacul lui Putin asupra Ucrainei, de data aceasta s-a simțit diferit.

Atacul asupra Ucrainei a pornit un val de proteste în întreaga lume: proteste în orașe împotriva lui Putin și împotriva invaziei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Majoritatea tinerilor europeni au crescut cu credința că Europa este un continent care a lăsat în urmă războaiele strămoșilor lor. Peste noapte, acea credință a dispărut.

„Am încercat să construim pacea pe acest continent în ultimii 70 de ani”, a spus Goery Mourez, un consultant francez în vârstă de 29 de ani, stând înconjurat de protestatari înfășurați în steaguri ucrainene și ținând afișe pe care scria „Opriți Rusia! ”

„Este important să spunem NU nebuniei acestui om”, a spus el.

Acest sentiment a fost împărtășit de protestatari din mari părți ale lumii. Protestele au izbucnit joi în marile orașe din Europa și Statele Unite în sprijinul Ucrainei, manifestanții condamnând atacul Rusiei asupra vecinului său. La New York, sute de oameni s-au adunat în Times Square pentru a purta steagul ucrainean, în timp ce protestatarii din D.C. s-au mobilizat în fața Ambasadei Rusiei. Scene similare au fost expuse la Madrid, Berlin, Londra, Paris și Tel Aviv.

Sediul Uniunii Europene de la Bruxelles, Downing Street din Londra și Colosseumul din Roma au fost câteva dintre reperele care au fost iluminate în culorile galben și albastru ucrainean joi seară.

Sute de ucraineni - și unii britanici și ruși, de asemenea, s-au adunat în fața 10 Downing Street într-o joi rece pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina și pentru a îndemna guvernul britanic să facă mai mult.

Protestatarii țineau  pancarte pe care scria „sancționează banii murdari ai lui Putin” și „blochează portofelele lui Putin” și „Putin NU este Rusia”. Mulți au strigat, în ucraineană, „slavă Ucrainei”, un salut național.

În timp ce emblematicele autobuze roșii cu etaj ale Londrei treceau, o persoană pe difuzor a spus că Rusia a făcut „trilioane” din petrol și gaze – dintre care unele s-au revărsat în capitala britanică, câștigându-i porecla „Londongrad”.

Mykhaylo Yatsyshyn, 40 de ani, un manager de securitate care s-a mutat în Marea Britanie din Ucraina în urmă cu 20 de ani, a fost de acord că sancțiunile inițial ale Marii Britanii asupra a cinci bănci și trei persoane nu au fost suficiente pentru a-l descuraja pe Putin. Premierul britanic Boris Johnson, a spus el, ar fi trebuit să facă mai multe „și ar fi putut salva vieți”.

El a vorbit despre modul în care a aranjat ca familia sa să părăsească Ucraina spre Polonia vecină. Dar mama lui, medic, nu vrea să plece în cazul în care poate fi de folos, a spus el. „Dacă aș fi acolo, probabil aș face același lucru și aș rămâne și aș încerca să ajut”, a spus el.

Orest Mykhaskiv, în vârstă de 31 de ani, cercetător din Ucraina, care locuiește la Londra, a spus că „acesta este cel puțin unul dintre cele mai mari dezastre din istoria Europei pe care l-am trăit. Este greu de văzut ce se poate face, dar rămân optimist că Occidentul va încerca în continuare să ajute Ucraina.”

Pentru mulți europeni mai tineri, atacul a pus la îndoială ceea ce odată păreau a fi certitudini.

„Asistăm la o schimbare de epocă în Europa”, a spus Victoria Montenegro, o tânără de 24 de ani, care manifesta joi la Poarta Brandenburg din Berlin, care a fost iluminată cu culorile drapelului ucrainean.

„Astăzi mi-am dat seama că armata noastră trebuie să funcționeze. De obicei sunt pacifist. Întotdeauna am crezut că este un lucru bun atunci când țările nu au nicio armată, cum ar fi Costa Rica, de exemplu. Dar mi-am dat seama că singurele lucruri care vor opri Rusia este un semn de putere.”

La Paris, mulți au exprimat în mod similar nevoia de a avea forțe militare mai puternice în UE, pe fondul a ceea ce ei au descris drept neputință în privința Rusiei atacând Ucraina.

Românca Fabiana Andreescu a spus că este „sfâșietor” să vadă cum țara ei natală este protejată de tratatele NATO, în timp ce Ucraina vecină nu are o astfel de protecție și este acum expusă atacului Rusiei în mare parte singură.

Inginerul de software în vârstă de 33 de ani s-a mutat la Paris în urmă cu mai bine de 10 ani și a participat la protest împreună cu partenerul ei rus.

Ea a spus că bunicii și părinții ei „au avut această atitudine că generațiile lor  au fost sacrificate pentru Războiul Rece, dar că noi vom ajunge să trăim într-un alt mod”.

„Din păcate, acum vedem că istoria este foarte perfidă – și foarte fragilă”, a spus ea.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close