Antena 3 CNN Externe Obama a promis ghanezilor ajutorul şi prietenia Statelor Unite

Obama a promis ghanezilor ajutorul şi prietenia Statelor Unite

Obama a promis ghanezilor ajutorul şi prietenia Statelor Unite
Sursa foto: Barack Obama
12 Iul 2009   •   13:08

Barack Obama a făcut sâmbătă prima sa vizită într-o ţară africană, ca preşedinte al Statelor Unite. Întâmpinat cu un uriaş entuziasm în Ghana, Obama i-a îndemnat pe africani să-şi ia soarta în propriile mâini şi le-a promis ajutorul şi prietenia Americii.

Mii de localnici în culmea fericirii au ţinut să salute primul preşedinte al Statelor Unite cu origini africane. Cortegiul oficial a fost întâmpinat, peste tot, de cântece, dansuri şi celebra lozincă electorală a lui Obama - "Yes, we can". Pe fondul acestui entuziasm, preşedintele s-a adresat întregii Africi în discursul din parlamentul ghanez.

Obama i-a chemat pe africani să lupte împotriva războiului, a bolilor şi a practicilor contrare democraţiei. Ghana este, de altfel, un model de democraţie pe un continent în care disputele politice se rezolvă de prea multe ori prin violenţă.

?Nimeni nu vrea să trăiască într-o societate unde domnia legii cedează în faţa legii brutalităţii şi mitei. Aceasta nu este democraţie, ci tiranie, chiar dacă din când în când mai sunt şi alegeri. Iar acum a venit vremea ca acest stil de guvernare să ia sfârşit?, a spus Obama.

Vizita s-a încheiat printr-un pelerinaj la un vechi fort colonial, punct de plecare a navelor cu sclavi spre Europa, America şi Caraibe. Împreună cu soţia sa Michelle, ea însăşi urmaşă de sclavi, şi cu cele două fetiţe, Obama a străbătut celulele şi beciurile unde au fost închişi mii de africani.

Înainte de a pleca, Obama a reafirmat că America este mândră de un partener ca Ghana, care dovedeşte că democraţia şi economia de piaţă pot avea succes şi în Africa.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Barack Obama Ghana
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close