Antena 3 CNN Externe Oficialii americani avertizează Rusia să nu îşi mai ameninţe vecinii

Oficialii americani avertizează Rusia să nu îşi mai ameninţe vecinii

Oficialii americani avertizează Rusia să nu îşi mai ameninţe vecinii
08 Ian 2009   •   01:26

Un consilier al preşedintelui american şi al consiliului de securitate naţională al SUA, Stephen Hadley, apreciază că o Rusie "care continuă să-şi ameninţe vecinii" şi să "manipuleze accesul la energie îşi compromite ambiţiile de a avea o influenţă mai mare în lume?.
?Viitoarea administraţie va avea provocarea de a construi cooperarea cu Rusia, în timp ce se confruntă cu agresivitatea şi intenţiile nesigure ale acesti naţiuni?,a subliniat expertul american într-un discurs la Centurl pentru Studii Strategice Internaţionale din capitala americană.
Miercuri, premierul rus Vladimir Putin a ordonat Gazprom să înceteze toate livrările de gaz ce tranzitează Ucraina, pentru a împiedica furtul gazului rusesc de către Kiev.
?Tăierea acestor livrări în timpul iernii pentru o popoulaţie vulnerabilă este ceva inacceptabil pentru noi?, declara şi purtăroul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Wood.
Iar referitor la ?partneriatul pe multe fronturi" dintre Rusia şi SUA - în reducerea arsenalelor nucleare, dosarul nuclear iranian, conflictul israeliano-palestinian, consilierul preşedintelui aprecia: "Vedem că nu pot exista parteneri reali fără valori democratice împărtăşite. În măsura în care Rusia nu respectă drepturile şi libertăţile propriului popor şi ale vecinilor săi, amploarea parteneriatului nostru este redusă".
Oficialii americani au cerut ca problema dintre Rusia şi UCraina să fie rezolvată cât mai repede şi de o manieră transparentă, respectând principiile de piaţă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: SUA Rusia George Bush
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close