Antena 3 CNN Externe OMS investighează orginea pandemiei de Covid-19

OMS investighează orginea pandemiei de Covid-19

Organizația Mondială a Sănătății vrea ca laboratoarele în care au fost identificate primele cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 din China să fie controlate, în continuarea anchetei pentru descoperirea originilor virusului.

OMS investighează orginea pandemiei de Covid-19
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    17 Iul 2021   •   13:28

Beijingul a respins, vineri, criticile directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la presupusa lipsă de cooperare a Chinei în ancheta asupra originilor pandemiei de COVID-19.

În timp ce OMS acuză China că nu a dorit să ofere prea multe informații echipei de experți, China susține că furnizat cu „atenție specială” o „cantitate mare de date”.

De asemenea, OMS are în vedere efectuarea de „studii integrate cu privire la oameni, animale sălbatice, animale din captivitate şi din crescătorii şi la mediu”, precum şi „studii care să dea prioritate zonelor geografice unde a fost semnalată cel mai devreme circulaţia SARS-CoV-2 şi zonelor limitrofe unde s-a constatat o prevalenţă puternică a coronavirusului legat de SARS (SARS-CoV) în rezervoare non-umane”.

Organizaţia cere totodată „studii cu privire la pieţele de animale din Wuhan şi împrejurimi” şi „lucrări suplimentare de epidemiologie şi epidemiologie moleculară asupra primelor secvenţe ale virusului”.

China, unde primele cazuri de coronavirus au fost detectate la Wuhan (centru) la sfârşitul anului 2019, trebuie „să coopereze mai bine” pentru a înţelege ce „s-a întâmplat cu adevărat”, a declarat joi şeful OMS, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

Concluziile unei anchete comune întreprinse în China la începutul anului de către cercetători chinezi şi o echipă selecţionată de OMS nu a făcut lumină asupra originilor pandemiei, care a făcut deja peste 4 milioane de morţi în întreaga lume.

În faţa presei, Tedros Adhanom Ghebreyesus a menţionat lipsa „informaţiilor directe” despre coronavirus pe care Beijingul nu a dorit să le ofere echipei OMS, ceea ce, în opinia şefului organizaţiei internaţionale, reprezintă „o problemă”.

Teoria ca noul coronavirus să fi scăpat dintr-un laborator a fost iniţial respinsă, în primele luni ale pandemiei, de un număr foarte mare de oameni de ştiinţă, înainte ca administraţia americană a lui Donald Trump, căreia i s-a raliat apoi cea a succesorului său Joe Biden să-i ofere mai mult credit.

Preşedintele Biden a ordonat serviciilor de informaţii americane să facă din acest subiect o prioritate.

×
Subiecte în articol: OMS China pandemie COVID-19
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close