Antena 3 CNN Externe OMS avertizează: A avut loc prima transmitere a noului coronavirus de la un bolnav la o infirmieră

OMS avertizează: A avut loc prima transmitere a noului coronavirus de la un bolnav la o infirmieră

OMS avertizează: A avut loc prima transmitere a noului coronavirus de la un bolnav la o infirmieră
Sursa foto: Foto: redorbit.com
16 Mai 2013   •   07:23

Doi membri ai personalului medical saudit au fost infectaţi cu noul coronavirus înrudit cu SRAS, contractat de la pacienţi, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP.
   
"Este prima dată când o infecţie cu noul coronavirus este diagnosticată la personalul medical după contactul cu pacienţii", a dezvăluit OMS într-un comunicat.
 
Cei doi membri ai personalului medical infectaţi figurează printre cei şase pacienţi purtători ai noului coronavirus declaraţi marţi de Ministerul saudit al Sănătăţii.
   
Dacă noul agent infecţios a fost identificat şi la alţi membri ai personalului medical din Iordania, până acum nu au existat dovezi că aceştia l-au contractat de la pacienţi, potrivit OMS.
   
"Aceasta este prima dată când avem o dovadă suficient de solidă şi rapidă a unei astfel de infectări", a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizaţiei cu sediul la Geneva.
   
"Serviciile de sănătate care oferă îngrijiri pacienţilor suspectaţi de infectare cu coronavirus trebuie să ia măsuri adecvate pentru a reduce riscul de transmitere a acestuia către alţi pacienţi sau personalul medical", a avertizat OMS.
   
Unul dintre cei doi pacienţi saudiţi a căror contaminare cu noul coronavirus a fost stabilită prin analizele de laborator este un bărbat în vârstă de 45 de ani, care s-a îmbolnăvit la 2 mai şi care în prezent este în stare critică.
   
Celălalt este o femeie în vârstă de 43 de ani, care s-a îmbolnăvit la 8 mai şi a cărei stare de sănătate este staţionară. Noul coronavirus provoacă probleme respiratorii grave.
   
"Personalul medical trebuie să fie vigilent atunci când are de-a face cu călători care vin din ţări în care este prezent noul coronavirus", a avertizat OMS, care nu recomandă totuşi punerea în aplicare a unor restricţii de circulaţie.
   
OMS a fost avizată încă din septembrie în legătură cu aproximativ 40 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate de analize, dintre care 20 au fost mortale.
   
Cele mai multe cazuri - aproximativ 30, dintre care jumătate mortale - au fost înregistrate în Arabia Saudită. Celelalte au fost semnalate în Iordania, Qatar, Germania, Marea Britanie şi Franţa.

×
Subiecte în articol: Arabia Saudita OMS
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close