Antena 3 CNN Externe Omul din spatele controversatei legi a presei din Ungaria, fost colaborator al Securităţii din România

Omul din spatele controversatei legi a presei din Ungaria, fost colaborator al Securităţii din România

Omul din spatele controversatei legi a presei din Ungaria, fost colaborator al Securităţii din România
Sursa foto: Foto: mno.hu
05 Ian 2011   •   11:00

Magnatul de presă Heltai Peter, omul care se află în spatele controversatei legi a presei din Ungaria, a colaborat cu Securitatea din România. Acesta a fost deconspirat chiar de către una dintre "victimele" sale, un fost dizident de la Cluj, relatează RFI România în pagina electronică.
 
Revista ungară "Élet és Irodalom" (Nr. 51-52, 2010) notează într-un număr dedicat grupului de specialişti care a gândit legea presei că "cel care a elaborat toate astea în prezent s-a retras din viaţa publică, întrucât aşa cum s-a aflat, în calitatea sa de colaborator al Securităţii, cu ani în urmă, într-un segment mult mai acoperit al spaţiului public, a depus mărturie despre prietenii săi". Autorul articolului nu îl nominalizează în mod direct pe Heltai Peter. O face, însă, artistul plastic Tibor Gall, un fost dizident din Cluj care a parăsit România în anul 1987.

Tibor Gall a declarat pentru RFI că personajul misterios despre care vorbeşte revista „Élet és Irodalom“ este "Heltai Peter, care a fost informatorul Securităţii sub acoperire - cu numele de Hegel".

"El este acela la care se referă redactorul şef al ziarului Élet és Irodalom, când vorbeşte despre noua lege a audiovizualului", susţine artistul plastic.

Heltai Peter, care a ocupat funcţii importante în mass-media din Ungaria, a anunţat luna trecută că se retrage din viaţa publică. Anunţul a venit la scurt timp după apariţia unor informaţii potrivit cărora ar fi colaborat cu Securitatea din România. Heltai Peter a negat, însă, aceste informaţii.

Tibor Gal, stabilit în prezent la Berlin, a aflat de curând că este una dintre "victimele" lui Heltai Peter, după ce CNAS l-a informat oficial că numele conspirativ "Hegel" din dosarul său se identifică cu Heltai Peter.

"Cea mai impresionantă parte este când el informează despre nişte prieteni din Szeghed care vin să colaboreze cu studenţii în Cluj pentru un ziar, pe care l-ar edita în Ungaria. El demască acest lucru şi că l-am rugat să facă legătura între studenţii din Ungaria şi cei din Cluj pentru a colabora la acest ziar", susţine Tibor Gal.

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a promulgat, în ultima zi a anului trecut, o lege controversată privind presa, în pofida reacţiilor negative pe care acest text legislativ le-a provocat în ţară şi în străinătate. Legea a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2011.

Oficialii germani au cerut Ungariei să modifice actul normativ, pe motiv că încalcă grav principiile libertăţii de exprimare. În plus, legea sporeşte nepermis de mult controlul guvernului asupra mijloacelor de informare în masă.

Controversatul document prevede înfiinţarea unei autorităţi însărcinate cu supravegherea producţiei de ştiri la nivel naţional. Aceasta poate aplica amenzi usturătoare instituţiilor media care încalcă regulile.

Autoritatea e dominată de oameni loiali guvernului, care ar putea oricând să comită abuzuri. Din acest motiv, noul act normativ e privit cu ostilitate de organizaţiile care luptă pentru libertatea presei. 

×
Subiecte în articol: Ungaria Securitate
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close