Antena 3 CNN Externe ONU cere SUA să ridice embargoul contra Cubei

ONU cere SUA să ridice embargoul contra Cubei

ONU cere SUA să ridice embargoul contra Cubei
30 Oct 2008   •   07:44

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluţie prin care cere SUA să ridice embargoul economic, comercial şi financiar impus Cubei. Rezoluţia a trecut cu o majoritate de 185 de voturi în favoare din cele 192 state membre, trei pronunţându-se împotrivă ? SUA, Israel şi Palau şi două abţineri - Micronesia şi Insulele Marshall.
Rezoluţia a fost introdusă de ministrul cubanez de Externe, Felipe Perez Roque, care a spus înainte de vot că sancţiunile SUA încălcat dreptul internaţional şi au devenit un obstacol în dezvoltarea Cubei. Autorităţile cubaneze au arătat că două treimi din actuala populaţie s-a născut în timpul blocadei, ceea ce creează probleme în programele sociale ale insulei, printre care sănătate, educaţie, cultură, ştiinţă, transport. Guvernul cubanez a calculat că blocada a adus pierderi financiare de 86 miliarde dolari.
Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţii prin care se cere ridicarea embargoului impus de SUA în fiecare an începând cu 1991.
Cu toate acestea, Washington, care nu are relaţii diplomatice cu Havana şi consideră Cuba ca fiind un sponsor al terorismului, a refuzat sistematic să renunţe la sancţiuni. SUA au introdus un embargo privind armamentul la sfârşitul anilor 50, în timpul conflictelor interne dintre rebelii cubanezi şi guvernul Batista. În 1960, preşedintele american Dwight D. Eisenhower a introdus un embargo economic parţial, reîntărit apoi de următorii preşedinţi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cuba SUA
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close