Antena 3 CNN Externe ONU: Conflictul din Siria este "un dezastru regional cu implicaţii mondiale"

ONU: Conflictul din Siria este "un dezastru regional cu implicaţii mondiale"

ONU: Conflictul din Siria este "un dezastru regional cu implicaţii mondiale"
Sursa foto: Foto: AFP
de M.Z.    |    26 Sep 2012   •   09:57

Regimul preşedintelui Bashar al-Assad susţine că a preluat controlul asupra unui cartier important din Alep, un oraş strategic în conflictul din Siria, calificat marţi de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, drept un "dezastru regional cu implicaţii mondiale".

"Este o ameninţare gravă şi crescândă pentru pace şi pentru securitatea internaţională, care cere atenţia Consiliului de Securitate", a subliniat Ban Ki-moon, potrivit AFP.

Ban Ki-moon, care s-a exprimat în faţa Adunării Generale a ONU, la New York, a cerut o acţiune a Consiliului de Securitate pentru a pune capăt violenţelor care au făcut peste 29.000 de morţi în 18 luni.



Dosarul sirian este blocat în Consiliul de Securitate din cauza opoziţiei Chinei şi Rusiei, aliate fidele ale regimului sirian, în ceea ce priveşte sancţiuni împotriva Damascului. Aceste ţări au blocat rezoluţii de trei ori.

"Trebuie să punem capăt violenţei şi afluxului de arme către cele două tabere şi să punem în aplicare cât mai repede posibil o tranziţie implementată de sirieni", a subliniat Ban Ki-moon.   

Emisarul ONU şi al Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi, revenit din Siria, a calificat, luni, în faţa Consiliului de Securitate, situaţia ca fiind "extrem de gravă", apreciind că aceasta se deteriorează cu fiecare zi.

Adunarea Generală are loc în contextul în care luptele şi bombardamentele fac ravagii într-o mare parte din ţară, în special la Alep, al doilea oraş ca importanţă din Siria, unde preluarea controlului este o miză crucială atât pentru rebeli, cât şi pentru forţele fidele preşedintelui Assad.




×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close