Antena 3 CNN Externe Opoziţia din Republica Moldova va negocia cu comuniştii pentru a intra la guvernare

Opoziţia din Republica Moldova va negocia cu comuniştii pentru a intra la guvernare

Opoziţia din Republica Moldova va negocia cu comuniştii pentru a intra la guvernare
31 Iul 2009   •   20:50

Cele patru partide din opoziţie discută concret despre posturile pe care urmează să le preia fiecare. Au fost anunţate şi rezultatele finale ale alegerilor legislative. Datele oficiale confirmă faptul că opoziţiei îi lipsesc opt voturi pentru a-şi putea impune un candidat la Preşedinţie. Liderii celor patru partide vorbesc deja despre negocieri cu comuniştii.

Potrivit presei moldovene, liderii partidelor politice parlamentare de opoziţie s-au întâlnit şi au decis să înceapă oficial negocierile pentru crearea unei coaliţii de guvernare în Republica Moldova.

Liderii PLDM, PL, PDM şi AMN au discutat despre compatibilitatea acestor partide şi necesitatea de a crea o guvernare funcţională şi capabilă să stopeze criza politică şi economică. Totuşi, este nevoie de negocieri cu comuniştii pentru evitarea unui nou blocaj politic legat de alegerea şefului statului.

"Că cineva doreşte sau nu doreşte, va trebui să avem un dialog larg cu partidul comuniştilor. Avem numărul de voturi pentru un guvern dar ne mai trebuie 7 - 8 voturi pentru alegerea unui preşedinte, motiv pentru care un astfel de dialog se impune", a declarat Marian Lupu, preşedintele PDM.

Potrivit datelor finale anunţate de Comisia Electorală din Republica Moldova, comuniştii de la Chişinău au obţinut cele mai multe voturi, dar cele patru partide de opoziţie au, în total, mai multe mandate, în viitorul Parlament.

Partidul Comuniştilor (PCRM) a obţinut 44,69% - 48 mandate

Partidul Liberal-Democrat (PLDM) a obţinut 16,57%- 18 mandate

Partidul Liberal 14,68% - 15 mandate

Partidul Democrat 12,54% - 13 mandate

Alianţa Moldova Noastra a obţinut 7,35% - 7 mandate

TOTAL:
Partidul Comuniştilor - 48 mandate
Partidele de opoziţie - 53 mandate

Mandate necesare pentru numirea preşedintelui: 61

Spre deosebire de alegerile din 5 aprilie, legislativele anticipate din 29 iulie au fost considerate corecte de majoritatea organizaţiile internaţionale. Liderii europeni i-au sfătuit pe oficialii de la Chişinău să formeze cât mai repede un guvern care să scoată ţara din criza financiară.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Republica Moldova
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close