Antena 3 CNN Externe "Opţiunea mea medicală". Editorialul INTEGRAL scris de Angelina Jolie. Milioane de femei, impresionate de povestea actriţei

"Opţiunea mea medicală". Editorialul INTEGRAL scris de Angelina Jolie. Milioane de femei, impresionate de povestea actriţei

"Opţiunea mea medicală". Editorialul INTEGRAL scris de Angelina Jolie. Milioane de femei, impresionate de povestea actriţei
de O.P.    |    15 Mai 2013   •   11:52

Cancerul este un verdict crunt pentru orice persoană. Înseamnă începutul sfârşitului, înseamnă conştientizarea unei vieţi ajunsă la apusul ei, înseamnă durere, lacrimi, tratamente chinuitoare şi poate cel mai greu lucru... înseamnă suferinţa şi lacrimile persoanelor dragi.

Angelina Jolie, una din cele mai apreciate şi talentate actriţe de la Hollywood a ales să îşi facă publică povestea ei. "Opţiunea medicală" pe care a ales-o, în detrimentul unei boli care stătea să ia în stăpânire trupul ei, a fost radicală, dureroasă, dar necesară.

Iată mai jos editorialul INTEGRAL scris de actriţă pentru The New York Times:

"Mama mea s-a luptat cu cancerul timp de aproape zece ani şi a decedat la vârsta de 56 de ani. A apucat ziua în care şi-a cunoscut primul nepot şi a putut să îl ţină în braţe. Dar ceilalţi copii ai mei nu au avut oportunitatea de a o cunoaşte şi de a afla ce om plin de graţie era.

Vorbesc adesea cu micuţii mei despre a "mama lui mami" şi încerc să le explic copiilor mei despre boala care a luat-o de lângă noi. M-au întrebat dacă acelaşi lucru pot să păţesc şi eu... Le spun mereu să nu se îngrijoreze, dar realitatea este că am în mine gena defectuoasă care îmi măreşte considerabil riscul unei îmbolnăviri cu cancer mamar sau ovarian.

Medicii au estimat ca există un risc de 87% să dezvolt cancer mamar şi un risc de 50% pentru cancer ovarian, cu toate că acest risc diferă de la o femeie la alta.

În cele mai multe cazuri, persoanele care au un "defect" în gena BRCA1 au un risc de 65% să dezvolte cancer. Cand am aflat că şi eu mă aflu în această situaţie, am decis să iau măsuri pentru a minimaliza riscurile cât se poate de mult.

Am decis să fac o dublă mastectomie, pentru a preveni cât mai mult apariţia acestei boli.

Am început cu sânii, deoarece riscul de cancer la sân este mai mare decât ovarian, iar operaţia este mai complexă.

Pe data de 27 aprilie, am încheiat cele 3 luni de proceduri medicale pe care le implica mastectomia. În întreaga perioadă am reuşit să-mi păstrez intimitatea şi să-mi continui munca. Însă acum povestesc despre acest lucru pentru că sper că şi femei pot învăţa din experienţa mea.

Cancerul este încă un cuvant care umple de frică inimile oamenilor şi îţi lasă un sentiment puternic: de neputinţă. Însă s-au făcut paşi uriaşi  şi iată că astazi este posibil să afli printr-un test de sânge dacă eşti susceptibil să dezvolţi cancer mamar sau ovarian, şi poţi lua măsuri.

Pe data de 2 februarie am început procedeul: mi-au fost eliminate celulele cu probleme din vasele de sânge din spatele mameloanelor. Această procedură poate cauza durere şi vânătăi, însă datorită ei cresc şansele ca mameloanele să fie salvate.

După două săptămâni am avut prima operaţie majoră, când medicul mi-a îndepărtat ţesutul din interiorul sânului şi mi-a plasat un înlocuitor temporar acolo. Intervenţia chirurgicală poate dura până la 8 ore.

Când m-am trezit din operaţie aveam tuburi de drenaj şi dispozitive de îndreptare în sani. Este ca o scenă desprinsă din filmele science-fiction.

După câteva zile de convalescenţă te simţi din nou normal.

Dupa alte nouă săptămâni, operaţia finală este completată cu reconstrucţia sânilor cu implanturi. Au fost făcute multe inovaţii în aceasta procedura în ultimii ani, aşa că rezultatul final poate fi frumos.

Am ales să vă scriu despre acest episod din viaţa mea, pentru că vreau ca femeile care sunt în aceeaşi situaţie ca mine să ştie că decizia unei mastectomii totale nu e deloc uşoară, dar eu mă bucur că am luat-o.

Riscul de a dezvolta cancer mamar a scăzut de la 87% la sub 5%. Acum pot să le spun copiilor mei că nu mai au niciun motiv să se teamă că mă vor pierde din cauza cancerului la sân.

Un alt lucru care mă linişteşte este faptul că ei nu văd nimic care nu i-ar face să se simtă confortabil. Pot să vadă mici cicatrici, însă asta este totul. În rest, pentru ei sunt aceeaşi "mami" care a fost dintotdeauna.

Sunt norocoasă ca am un partener de viaţă, Brad Pitt, care ma iubeşte şi mă sprijină. Deci domnii care au o soţie sau o iubită care trece prin aşa ceva, trebuie să ştie că sunt o parte importantă a acestui proces de tranzitie.

Brad a fost la Pink Lotus Breast Center, unde am fost tratată, pe toată durata operaţiilor.

Pentru toate femeile care citesc aceste rânduri, sper să vă ajute faptul că ştiţi că aveţi o opţiune. Vreau să încurajez toate femeile, în special pe cele care au un istoric familial în ceea ce priveşte cancerul mamar sau cel ovarian, să caute informaţii şi să le ceară ajutor medicilor în această privinţă, pentru a lua deciziile în cunoştinţă de cauză.

Ştiu că există o serie de medici homeopaţi incredibili, care lucrează la tot felul de terapii alternative operaţiei. Tratamentul la care am fost eu supusă va fi postat pe pagina de internet a Pink Lotus Breast Center. Sper ca povestea mea să fie de ajutor pentru alte femei.

Cancerul mamar ucide anual 458.000 de oameni, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în special în ţările slab dezvoltate şi în curs de dezvoltare. Accesul la teste genetice şi la tratamente preventive, salvatoare de vieţi, ar trebui să devină o prioritate pentru femei, indiferent unde trăiesc, indiferent de mijloacele financiare şi educaţia pe care le au. Costul unei analize care poate depista genele BRCA1 şi BRCA2 este de peste 3.000 de dolari, în Statele Unite, şi acesta este un obstacol pentru multe femei.

Aleg să nu îmi păstrez secretă povestea pentru că sunt multe femei care nu ştiu că trăiesc în umbra cancerului. Sper ca şi ele să poată fi testate genetic şi, dacă află că prezintă un risc ridicat, sa ştie că au alternative puternice.

Viaţa ne pune în faţă multe provocări. Nu trebuie însă să ne înspăimânte cele pe care ni le ptem asuma şi pe care le putem controla
".

Angelina Jolie, actriţă şi regizor

×
Subiecte în articol: Angelina Jolie
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close