Antena 3 CNN Externe Oraşul ÎNCHIS. Znamensk, locul de unde s-a lansat prima rachetă balistică a ARMATEI ROŞII

Oraşul ÎNCHIS. Znamensk, locul de unde s-a lansat prima rachetă balistică a ARMATEI ROŞII

Oraşul ÎNCHIS. Znamensk, locul de unde s-a lansat prima rachetă balistică a ARMATEI ROŞII
Sursa foto: Foto: sergeydolya.livejournal.com
02 Iul 2014   •   15:49

Conform statisticilor, unul din 115 de cetăţeni ruşi trăieşte într-un oraş închis. Pentru oricine altcineva din exterior, este necesar un permis special pentru a putea intra într-un asemenea oraş-cazarmă.
În prezent, potrivit datelor oficiale, în Rusia există 44 de astfel de localităţi, iar populaţia lor adunătă depăşeşte 1,2 milionae de rezidenţi permanenţi.

Bloggerul rus a ales să viziteze Znamensk, un oraş în care 20.000 de persoane trăiesc şi muncesc la baza militară Kapustin Yar. De menţionat că oraşul este înconjurat de mai multe puncte de control militarizate, iar accesul se face după ce paşaportul oaspetului primeşte o viză de intrare din partea autorităţilor.

În trecut, oraşele închise erau secrete, nu apăreau pe nicio hartă, iar toţi locuitorii acestora erau obligaţi să semneze un act, prin care li se cerea să nu dezvăluie localitatea de domiciliu. În ultimă instanţă, în caz că plecau din oraş, trebuiau să inventeze o poveste aproape de cea reală. Spre exemplu, dacă o persoană pleca din Znamensk, el trebuia să spună că provine din oraşele învecinate, Ahtubinsk sau Volgograd.

Baza şi unitatea militară Kapustin Yar a fost construită în 1946 şi era destinată testării şi perfecţionizării rachetelor balistice sovietice.
Un an mai târziu, în ziua de 18 octombrie 1947, armata URSS a lansat de aici prima rachetă balistică. Aceasta a fost asamblată în interiorul bazei şi a folosit elemente ale rachetei germane V-2. Din cele nouă lansări consecutive, doar două au fost sortite eşecului.


Monumentul din localitate, dedicat lansării primei rachete balistice sovietice

×
Subiecte în articol: rachete balistice URSS
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close