Antena 3 CNN Externe Pachetul cu măsuri de austeritate suplimentare pentru Grecia va fi finalizat în septembrie

Pachetul cu măsuri de austeritate suplimentare pentru Grecia va fi finalizat în septembrie

Pachetul cu măsuri de austeritate suplimentare pentru Grecia va fi finalizat în septembrie
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
05 Aug 2012   •   16:43

Pachetul suplimentar de măsuri de austeritate cerut guvernului elen de către instituţiile financiare internaţionale va fi finalizat până la începutul lunii septembrie, a declarat duminică pentru Bloomberg un oficial al ministerului Finanţelor de la Atena.
   
O misiune a Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene se află la Atena pentru a evalua situaţia financiară şi economică din ţară şi pentru a deterrmina dacă guvernul îşi poate respecta ţintele fiscale asumate în acordul de finanţare externă de 130 miliarde euro.
   
Oficialii străini şi guvernul au căzut de acord pe "o bună parte" dintre măsurile propuse în noul pachet de austeritate, a afirmat sursa oficială elenă.
   
Autorităţile vor continua săptămâna viitoare să pună la punct măsurile, a adăugat oficialul.
   
Poul Thomsen, reprezentantul FMI la Atena, a declarat că discuţiile au mers bine.
   
"Am făcut multe progrese. Vom reveni la începutul lunii septembrie", a spus el.
   
Guvernul de la Atena trebuie să găsească măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar cu aproximativ 11 miliarde euro, pentru următorii doi ani. Liderii politici greci au convenit joi măsuri de 11,5 miliarde euro, peste jumătate din sumă urmând să fie economistă printr-o nouă reducere a salariilor bugetarilor şi pensiilor din sistemul public.
   
Grecia se află în cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, iar şomajul a ajuns la aproximativ 22%, punând presiune pe veniturile bugetului de stat şi împiedicând guvernul să respecte angajamentele fiscale faţă de creditorii externi.
   
De la o lună la alta, Grecia riscă să rămână fără bani şi să intre în faliment, cu ieşirea din zona euro drept posibilă consecinţă, dacă nu convinge instituţiile financiare internaţionale să continue plata tranşelor din împrumutul extern.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close