Antena 3 CNN Externe Pakistanul este acuzat că a făcut joc dublu în urmărirea lui Osama ben Laden

Pakistanul este acuzat că a făcut joc dublu în urmărirea lui Osama ben Laden

Pakistanul este acuzat că a făcut joc dublu în urmărirea lui Osama ben Laden
de M.T.    |    09 Iul 2013   •   09:34

Neglijenţa şi toleranţa Pakistanului i-au permis fostului lider al Al-Qaida, Osama ben Laden, să se refugieze fără probleme timp de aproape un deceniu în această ţară, potrivit unui raport de anchetă difuzat luni seara, relatează AFP, citată de Mediafax

Postul de televiziune arab Al-Jazeera a publicat, luni, pe site-ul său de Internet o copie a raportului comisiei de anchetă a autorităţilor pakistaneze în urma atacului din mai 2011 orchestrat de agenţii CIA împotriva reşedinţei în care se ascundea liderul Al-Qaida, la Abbottabad, în nord-vestul ţării.

„Osama ben Laden a putut să rămână în limitele perimetrului din Abbottabad din cauza eşecului colectiv al autorităţilor militare, serviciilor de informaţii, poliţiei şi administraţiei civile", menţionează raportul de 336 de pagini.

O versiune preliminară a acestuia a fost transmisă în urmă cu şase luni Guvernului de la Islamabad, dar a rămas secretă.

Este pentru prima oară când un raport oficial al Pakistanului critică rolul armatei şi serviciilor de informaţii locale pentru că l-au ascuns pe ben Laden.

„Eşecul armatei şi al serviciilor de informaţii include neglijenţa, precum şi incompetenţa. Iar într-un grad nedeterminat, un nivel grav de complicitate a fost sau nu necesar" între armată şi serviciile de informaţii, se mai arată în raportul autorităţilor pakistaneze.

Potrivit apropiaţilor săi, Osama ben Laden a ajuns în Pakistan în primăvara sau vara lui 2002, la un an după asaltul forţelor occidentale împotriva Afganistanului vecin, unde era protejat de Guvernul taliban.

El a rămas nouă ani în Pakistan, ţară aliată Statelor Unite în „războiul acestora împotriva terorismului", dar acuzată de oficiali de la Washington că joacă un rol dublu în acest dosar.

În august 2005, ben Laden a fost transferat într-o reşedinţă din Abbottabad, localitate situată la doar 100 de kilometri nord-vest de capitala pakistaneză Islamabad. Reşedinţa în care a trăit cel mai căutat bărbat de pe planetă se afla la aproximativ un kilometru de academia militară Kakul, echivalentul pakistanez al Westpoint din Statele Unite, o şcoală militară căutată şi foarte supravegheată de autorităţile locale.

„Cum a fost posibil ca vecinii, oficialii locali, poliţia, forţele de securitate şi serviciile de informaţii să nu acorde atenţie formei stranii a clădirii, dimensiunilor, sârmei ghimpate, absenţei maşinilor sau a vizitatorilor timp de şase ani, depăşeşte orice înţelegere", menţionează raportul pakistanez.

Raportul critică însă şi atitudinea „dispreţuitoare” a Statelor Unite, făcând referire la faptul că americanii şi-au trimis forţele speciale pe teritoriul pakistanez.

Operaţiunea din 2 mai 2011, atunci când ben Landen a fost ucis, este văzută ca un „act de război al americanilor împotriva Pakistanului”, care a arătat „ignorarea dispreţuitoare a suveranităţii Pakistanului, a independeţei şi a integrităţii sale teritoriale”.

Raportul concluzionează că SUA au acţionat precum „un criminal” şi consideră că operaţiunea din 2 mai 2011 a fost o „tragedie naţională”, din cauza „modului ilegal în care ben Landen şi trei pakistanezi au fost ucişi”.

×
Subiecte în articol: pakistan Al Qaeda
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close