Antena 3 Externe Papa Francisc a respins demisia prezentată de cardinalul Reinhard Marx

Papa Francisc a respins demisia prezentată de cardinalul Reinhard Marx

de Alexandra Ionescu    |    10 Iun 2021   •   18:47
Papa Francisc a respins demisia prezentată de cardinalul Reinhard Marx
Sursa foto: Hepta

Papa Francisc a respins joi cererea de demisie a cardinalului german Reinhard Marx, arhiepiscop de Munchen, care i-a solicitat Suveranului Pontif să-l elibereze din funcţii ca reacţie la scandalul abuzurilor sexuale care afectează Biserica Catolică, a anunţat Vaticanul.

Unul dintre cei mai influenţi arhiepiscopi din Germania, Reinhard Marx i-a trimis o scrisoare Papei Francisc  publicată la începutul acestei luni, în care recunoaştea ''un eşec'' al Bisericii Catolice în problema ''catastrofei abuzurilor sexuale'' din cadrul instituţiei.

Arhiepiscopul de Munchen şi de Freisig a refuzat luna trecută cea mai înaltă distincţie germană, Crucea federală de merit, pe care a dorit să i-o înmâneze preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Răspunsul papei, printr-o scrisoare în spaniolă tradusă în germană, a fost difuzat joi de Sala de Presă a Sfântului Scaun.

”Dacă ești înclinat să gândești că, întărind misiunea ta și neacceptând demisia ta, acest Episcop al Romei, fratele tău care te iubește, nu te-ar înțelege, atunci gândește-te la ceea ce a simțit Petru înaintea Domnului când, în felul său, și-a înaintat demisia” prezentându-se ca un păcătos, dar a auzit spunându-i-se: Paște oițele mele!”.

Se încheie cu această imagine biblică scrisoarea prin care papa Francisc a respins renunțarea prezentată de cardinalkul Reinhard Marx, care a trimis Papei o scrisoare pe 21 mai, publicată ulterior, pentru a explica motivația gestului său.

Prelatul îi ceruse Papei să-l lase să renunțe la conducerea diecezei din cauza scandalului abuzurilor din Germania și a răspunsului, considerat insuficient, pe care îl dau episcopii.

Pontiful îi mulțumește cardinalului Marx pentru ”curajul creștin care nu se teme de cruce, care nu se teme să fie înjosit în fața teribilei realități a păcatului”.

Papa amintește că ”întreaga Biserică este în criză din cauza chestiunii abuzurilor”, iar astăzi Biserica nu poate să facă un pas înainte fără a-și asuma această criză”. ”Politica struțului nu duce nicăieri, iar criza trebuie să fie asumată în credința noastră pascală”, afirmă papa în scrisoare. ”Sociologismele și psihologismele sunt inutile”, drept care ”asumarea crizei, la nivel personal și comunitar, este singura cale aducătoare de roade pentru că nu se iese dintr-o criză singuri, ci în comunitate”.

”Acesta este răspunsul meu, dragă frate”, încheie papa Francisc.

”Continuă după cum îți propui, dar ca arhiepiscop de München și Freising”.

Manifestându-și speranța că că Episcopul Romei, Succesorul acelui Petru care îi spusese lui Isus ”Pleacă de la mine, căci sunt un păcătos”, îl poate înțelege fără dificultăți, Papa l-a invitat pe cardinal să asculte din nou răspunsul pe care Nazarineanul l-a dat Principelui Apostolilor: ”Paște oițele mele”.

×
Subiecte în articol: papa francisc demisie cardinal vatican

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close