Antena 3 CNN Externe Papa Francisc: Sistemul economic are în centrul său un idol - banul

Papa Francisc: Sistemul economic are în centrul său un idol - banul

Papa Francisc: Sistemul economic are în centrul său un idol - banul
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de G.S.    |    22 Sep 2013   •   14:55
Papa a denunţat "un sistem economic ce are în centrul său un idol care se numeşte ban", într-un discurs susţinut la Cagliari, în timpul vizitei sale pastorale în Sardinia, subliniind că "fără muncă (nu există) demnitate", relatează AFP, conform Mediafax
Această lipsă de muncă este "consecinţa unei alegeri mondiale", a unui sistem economic în care "banul este cel care comandă", a adăugat el, adresându-se celor câtorva mii de persoane la Cagliari.
După ce a evocat "suferinţele" trăite de "tinerii fără loc de muncă, de persoanele în situaţii precare, antreprenori şi comercianţi care se chinuiesc să meargă înainte", Suveranul Pontif s-a îndepărtat de la discursul oficial pentru a vorbi despre propria sa experienţă. 
"Este o realitate pe care am cunoscut-o în Argentina. Eu nu am experimentat propriu-zis această suferinţă (a lipsei de muncă, n.red.), dar familia mea, da", a afirmat el.
"Tatăl meu a plecat în Argentina, pentru a-şi încerca şansa în America, a suferit în timpul teribilei crize din 1929 în cursul căreia a pierdut totul", a continuat el, precizând că nu a trăit direct această situaţie, deoarece nu era născut în perioada respectivă (el este născut în 1939, n.red.). 
Dar "am resimţit această suferinţă pe toată durata copilăriei, i-am auzit vorbind", a adăugat el, referindu-se la părinţii săi.
Reluându-şi discursul, el a vorbit despre "curajul" care li se cere şomerilor şi familiilor lor. După ce a evocat vizita sa de la începutul lui iulie pe Insula Lampedusa, pentru a se întâlni cu imigranţii în căutarea unei vieţi mai bune în Europa, Papa a subliniat că şi acolo a întâlnit suferinţă.
"Această suferinţă sfârşeşte prin a ascunde speranţa, această lipsă a muncii conduce la a te simţi fără demnitate", a afirmat el.
Suveranul Pontif şi-a încheiat discursul printr-o rugăciune, înainte de a se întâlni cu muncitorii şi sindicaliştii din Sardinia şi de a merge la sanctuarul Madonna di Bonaria, unde a oficiat o slujbă în jurul prânzului.
 

×
Subiecte în articol: Papa Francisc Sistem economic discurs

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close