Antena 3 CNN Externe 50 de parlamentari democraţi au fugit din Texas pentru a împiedica adoptarea unei legi electorale

50 de parlamentari democraţi au fugit din Texas pentru a împiedica adoptarea unei legi electorale

Câteva zeci de parlamentari din Texas au părăsit luni statul din sudul SUA pentru a împiedica adoptarea unei legi dorită de republicani, care restricționează organizarea alegerilor, dar și limitează accesul la vot.

50 de parlamentari democraţi au fugit din Texas pentru a împiedica adoptarea unei legi electorale
Sursa foto: Twitter/James Talarico
de Alexandra Ionescu    |    13 Iul 2021   •   13:54

.Cum în Texas, prin lege, congresmeni pot fi aduși și cu poliția la dezbateri și vot în Congresul local, deputații au ales să părăsească statul.

Acesta este motivul pentru care cei 50 de deputaţi au ales să plece într-o zonă în care poliţia din Texas nu are autoritatea de a acţiona, mai exact la Washington.

 „Eu şi colegii mei democraţi părăsim statul pentru a preveni atingerea unui cvorum şi pentru a împiedica proiectul de lege pentru restricţionarea votului în Texas”, a declarat într-un tweet James Talarico, deputat democrat în Camera Reprezentanţilor din Texas.

Vicepreşedintele american Kamala Harris a făcut o escală în timpul unei călătorii în Michigan pentru a saluta aceşti oficiali aleşi „care apără drepturile tuturor americanilor şi tuturor texanilor de a-şi exprima vocea prin vot, fără obstacole”.

De asemenea, fostul candidat democrat la prezidenţiale, Beto O'Rourke, și-a exprimat admirația pentru gestul democraților printr-un mesaj postat pe Twitter: „curajul de care ţara are nevoie în prezent”.

Guvernatorul republican din Texas, Greg Abbott, i-a atact dur pe cei care au părăsit statul.

 "Decizia democraţilor din Texas de a împiedica îndeplinirea cvorumului dăunează texanilor care i-au ales. În timp ce traversează ţara în avioane private confortabile, lasă în urmă probleme nerezolvate”, a spus acesta într-un comunicat.

Legea pe care democraţii din Texas refuză să o voteze se referă la interzicerea votului „drive-in” sau prin poştă şi la stabilirea a numeroase restricţii asupra timpului de vot.

Parlamentarii democraţi din Texas au sabotat deja la sfârşitul lunii mai adoptarea acestei legi restrictive privind organizarea alegerilor electorale, calificată drept un "atac împotriva democraţiei" de către preşedintele american, Joe Biden.

Atunci, ei au părăsit în masă scrutinul organizat pentru proiectul de lege în parlamentul texan şi cvorumul necesar nu a putut fi atins.

×
Subiecte în articol: democrati Texas adoptare
Parteneri
Cele cinci locuri din lume unde oamenii pot trăi 100 de ani
x close