Antena 3 CNN Externe Parlamentarii ucraineni au votat împotriva recunoașterii independenței regiunilor Donețk și Lugansk

Parlamentarii ucraineni au votat împotriva recunoașterii independenței regiunilor Donețk și Lugansk

Rada Supremă a Ucrainei a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea unei moțiuni care spune că regiunile Lugansk și Donețk, susținute de ruși, din estul Ucrainei nu ar trebui să fie recunoscute ca state independente.

Parlamentarii ucraineni au votat împotriva recunoașterii independenței regiunilor Donețk și Lugansk
Sursa foto: Twitter/CyberRealms1
de Alexandra Ionescu    |    16 Feb 2022   •   09:14

Votul a avut loc rapid după ce parlamentul Rusiei l-a îndemnat pe președintele rus să recunoască oficial „republicile” separatiste din regiunea Donbas din sud-estul Ucrainei.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, recunoașterea, de către Rusia, a republicilor separatiste "va crea temeiul pentru garantarea securității și protecției locuitorilor acestora în fața amenințărilor externe, precum și pentru întărirea păcii internaționale și stabilității regionale, în conformitate cu obiectivele și principiile Cartei ONU și va iniția procesul de recunoaștere internațională a ambelor 'state'".

Ambele sunt localizate în estul separatist, unde insurgenții pro-ruși luptă din 2014 împotriva trupelor Kievului.

Oficialul rus a acuzat autoritățile ucrainene de încălcarea "drepturilor și libertăților" locuitorilor din Donețk și Lugansk și de impunerea unei blocade economice totale asupra celor două regiuni separatiste.

Răspunsul lui Putin la votul Dumei va indica probabil dacă va exista sau nu o escaladare a conflictului în Donbas.

Ministrul ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat marți pentru BBC că, dacă Putin ar ratifica rezoluția Dumei, discuțiile de pace dintre țări se vor încheia brusc, potrivit Kyiv Post.

 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close