Partidul Fidesz domină alegerile din Ungaria şi obţine două treimi din Parlament

26 Apr 2010   •   00:58
Partidul Fidesz domină alegerile din Ungaria şi obţine două treimi din Parlament
fidesz

Partidul de centru dreapta din Ungaria- Fidesz a câştigat o majoritate de două treimi din parlament, punând capăt unei perioade de opt ani de guvernare socialistă şi oferindu-le astfel posibilitatea de a modifica legea fundamentală.
Biroul Electoral Naţional arta că Fidesz pare a fi câştigat 263 locuri din cele 386, după numărarea a 97.2 procente dintre voturi, după turul doi al alegerilor de duminică.
Victoria oferă formaţiunii cu cinci locuri mai mult decât cele 258 necesare pentru o majoritate de două treimi în parlament.

Viktor Orban, liderul Fidesz şi premier al Ungariei, a declarat victoria în faţa a mii de suporteri în centrul capitalei.

"Am asistat la o revoluţie în centrele de vot. Alianţa civică ungară Fidesz Hungarian şi Partidul Democrat Creştin a obţinut 68 procente din mandatele din parlament", clama acesta.
Fidesz a guvernat ultima oară între 1998 -2002 şi obţinuse 52.7 procente din voturi şi 206 locuri parlamentare în prima rundă, pe 11 aprilie, dându-i dreptul să creeze un nou guvern.
În complexul sistem electoral ungar, circa 2,5 milioane de alegători au fost chemaţi la vot duminică în 57 de circumscripţii unde nu s-a înregistrat un câştigător clar în urmă cu două săptămâni.
Prezenţa la vot a fost de 44.17 la sută, faţă de 64.29 procente în primul tur.


Fidesz a promis mai multe locuri de muncă, o birocraţie mai mică şi taxe mai scăzute pentru a redresa economia. Cu toate acestea, având în vedere deficitul mare şi bugetul supervizat de marile instituţii financiare, locul pentru stimulare fiscală este scăzut.

Antena3.ro

Alegeri 2020
Parteneri
x close