Antena 3 CNN Externe Pentagon: China hărţuieşte nave SUA în apele internaţionale

Pentagon: China hărţuieşte nave SUA în apele internaţionale

Pentagon: China hărţuieşte nave SUA în apele internaţionale
Sursa foto: us navy
10 Mar 2009   •   09:10

Pentagonul a declarat că mai multe nave chinezeşti au hărţuit o navă de supraveghere americană în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind cea mai recentă manifestare a unei ?conduite agresive crescânde? din ultima săptămână.
În timpul incidentului, cinci nave chineze au ?urmărit îndeaproape şi au efectuat manevre periculoase în aproprierea USNS Impeccable, într-o încercare aparent coordonată de a hărţui naha SUA în timp ce efectua operaţiuni de rutină în apele internaţionale?, se arată într-un comunicat al Pentagonului, citat de CNN.
Membrii echipajului la bordul vaselor, din care două erau sub 15 metri, au fluturat steguri chineze şi au cerut navei americane să părăsească zona.

?Din cauza faptului că intenţiile acestora nu erau cunoscute, Impeccable a tras cu tunul de apă spre un vas pentru a se proteja. Membrii chinezi ai echipajelor s-au dezbrăcat şi au navigat în continuare la circa cinci metri?.

Apoi după ce Impeccable a avertizat ?de o manieră prietenoasă? că doreşte spă plece din zonă, două nave chinezeşti ?s-au oprit în faţa USNS Impeccable, forţând la o oprire de urgenţă pentru a evita o coliziune?. De asemenea, comunicatul susţine că chinezii au aruncat bucăţi de lemn în calea vasului american.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a calificat incidentul ca unui din cele mai agresive din ultima vreme şi a declarat că oficialii chinezi vor fi înştiinţaţi. Acesta a mai declarat că chinezii au încercat să ?fure? echipamentul acustic al Impeccable din apă.
Pentagonul arăta că vasul are în componenţă personal majoritar civil şi nu are arme.


Impeccable are circa 90 de metri şi est unul din cele şase nave de supraveghere ce efectuează operaţiuni militare- strânge date subacvatice cu ajutorul sonarului.

Declaraţia Pentagonului arată că vasele chineze implicate aparţineau serviciciului de informaţii al marinei, biroului de patrulă pentru pescuit, administraţiei de patrulare oceanografică şi două trawlere.
Armata SUA a mai citat trei incidente în care nave americane au fost hărţuite de chinezi, primul fiind înregistrat miercuri.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: armata americana China
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close