Antena 3 CNN Externe Pentru depăşirea crizei, UE sugerează creşterea producţiei de gaz a patru ţări, printre care şi România

Pentru depăşirea crizei, UE sugerează creşterea producţiei de gaz a patru ţări, printre care şi România

Pentru depăşirea crizei, UE sugerează creşterea producţiei de gaz a patru ţări, printre care şi România
09 Ian 2009   •   21:15

In cautarea de soluţii pentru criza gazului, Uniunea Europena a venit cu o propunere România, Norvegia, Marea Britanie şi Polonia să îşi exploateze la capacitate maximă resursele de gaz. E recomandarea experţilor energetici din statele membre. Ei spun că soluţia e numai una din lista soluţiilor găsite pentru a compensa sistarea livrărilor de gaz rusesc către Europa.
"Grupul de coordonare în domeniul gazelor" - instanţă alcătuită din experţii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene şi reprezentanţi ai industriei gazului - a întocmit, vineri seara, o listă de "măsuri posibile" pentru ajutorarea ţărilor cel mai grav afectate.
Propunerile de măsuri vor fi discutate, luni, în cursul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor energiei din UE. Prima măsură ar consta în "creşterea producţiei Norvegiei, Marii Britanii, României şi Poloniei - pentru a compensa pierderea de gaze ruseşti - până la capacitatea maximă a mijloacelor de producţie şi transport", precizează un comunicat al executivul comunitar.
Potrivit specialiştilor, România nu este în prezent capabilă să exploateze mai mut gaz, producţia fiind la nivel maxim. Mărirea producţiei ar implica investiţii majore, spun ei.
?Petrom şi Romgaz produc în prezent 33 milioane metri cubi de gazn pe zi, la nivel maxim, dacă se forţează peste acest nivel riscăm ca gazele furnizate să nu fie conforme cu normele europene şi transportul să fie afectat.? a declarat pentru Antena 3, Dan Pazara, director comunicare Petrom.
Aantena3.ro

×
Subiecte în articol: România Polonia Marea Britanie
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close