Antena 3 CNN Externe Medicii și oficialii din Sănătate trag un semnal de alarmă cu privire la operațiile estetice făcute în Turcia. Două tinere au murit în ultima lună

Medicii și oficialii din Sănătate trag un semnal de alarmă cu privire la operațiile estetice făcute în Turcia. Două tinere au murit în ultima lună

Medicii și oficialii din domeniul sănătății trag semnale de alarmă cu privire la pericolul ce se ascunde în spatele unor clinici din Turcia, care-ți promit ”tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, ca-n basme.

Medicii și oficialii din Sănătate trag un semnal de alarmă cu privire la operațiile estetice făcute în Turcia. Două tinere au murit în ultima lună
Sursa foto: pexels.com
de Georgiana Adam    |    05 Feb 2024   •   22:25

Avertizarea lumii medicale vine după ce în ultimii patru ani au murit cel puțin 25 de cetățeni britanici în urma unor intervenții chirurgicale în Turcia. Doar în ultima lună au murit două tinere, care au apelat la ”chirurgii-minune” ai Turciei.

Morgan Ribeiro, în vârstă de 20 de ani, din sudul Londrei, a intrat în șoc septic în urma unei operații de slăbire la Istanbul, în timp ce Demi Agoglia, în vârstă de 26 de ani, din Manchester, a murit din cauza unei embolii pulmonare, după ce a suferit o operație de ridicare a posteriorului, precizează Adevărul.

Totodată, Pinky Jolley, o britanică în vârstă de 46 de ani, din Merseyside, a avut nevoie de tratament la două spitale din Liverpool, după operația de slăbire la stomac efectuată în luna noiembrie a anului trecut, în Turcia.

Intervenția, ce presupune îndepărtarea celei mai mari părți a stomacului, a costat doar 2.100 de lire sterline, în timp ce în Marea Britanie e în jur de 10-12.000 de lire sterline.

„A fost atât de ieftin, încât ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă”

Operația promitea rezultate spectaculoase cu privire la pierderea în greutate, însă greșelile din timpul intervenției chirurgicale au dus la multiple infecții, septicemie și leziuni la nivelul esofagului și stomacului, ceea ce a făcut ca aceasta să nu poată primi alimente și lichide decât printr-un tub direct în intestin.

Acum este în mare parte imobilizată la pat, cu dureri constante și cu pierderi musculare cauzate de malnutriție. Soțul ei, Paul, în vârstă de 44 de ani, a renunțat la locul de muncă pentru a deveni îngrijitorul ei cu normă întreagă.

„A fost atât de ieftin, încât ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă, dar, ca să fiu sinceră, am crezut că prețurile operațiilor din Marea Britanie sunt umflate. Dacă aș putea rezuma experiența într-un singur cuvânt, acesta ar fi «oribil». Nu vreau ca nimeni altcineva să treacă prin ceea ce am trecut eu. Turismul medical nu se va opri, dar trebuie să existe mult un cadrul legal mai strict”, spune femeia.

Instrumente de unică folosință, refolosite

Ahmed Ahmed, chirurg consultant în chirurgie bariatrică la un mare spital NHS din Londra, precizează că doar valoarea echipamentului chirurgical necesar pentru o operație ca cea a lui Pinky ajunge la aproape 2.000 de lire sterline.

„Deci, cum este posibil ca spitalele din alte părți să ofere întregul pachet de îngrijire, inclusiv intervenția chirurgicală, anestezia, costurile de spitalizare, plus costurile de zbor și de hotel pentru 2.500 de lire sterline? Este evident că se iau niște scurtături", se întreabă el.

Industria operațiilor estetice este în plin avânt în Turcia, mai ales pentru că valoarea serviciilor este mai mică decât în țările Uniunii Europene. Mai mult, Turcia nu este obligată să respecte aceleași reglementări ca Uniunea Europeană ori Marea Britanie la capitolul chirurgie estetică.

Cum scoate Turcia chirurgi esteticieni pe bandă rulantă

Astfel, în timp ce chirurgii din UE urmează între 10 și 15 ani de pregătire pentru a deveni specialiști, în țări precum Turcia, pregătirea poate dura doar trei ani.

Totodată, dacă în Marea Britanie sau UE nu sunt acceptați pacienții cu risc ridicat, care nu sunt considerați potriviți pentru o asemenea intervenție, în Turcia aceasta nu reprezintă o problemă.

Astfel, potrivit statisticilor, aproape 150.000 de britanici aleg să meargă în Turcia în fiecare an, pentru a avea parte de intervenții chirurgicale de înfrumusețare, pe bani puțini.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close