Antena 3 CNN Externe Peste 8 milioane bolnavi de HIV ar putea rămâne fără tratament, după ce Donald Trump a închis USAID

Peste 8 milioane bolnavi de HIV ar putea rămâne fără tratament, după ce Donald Trump a închis USAID

A.O.
3 minute de citit Publicat la 15:54 07 Feb 2025 Modificat la 16:02 07 Feb 2025
imagini de la o manifestatie a bolnavilor de HIV din africa de sud foto getty images
Un sfert din toate cazurile de HIV din lume sunt în Africa de Sud. Foto: Getty Images

Cei aproape 8,5 milioane de cetățeni ai Africii de Sud HIV-pozitivi riscă să rămână fără tratamentul care le salvează viețile, după ce Donald Trump a închis USAID, agenția americană pentru ajutor internațional, o decizie salutată de Rusia, și a înghețat toate ajutoarele pentru alte țări pentru 90 de zile, relatează Sky News

În ziua în care a fost învestit în funcție pentru a doua oară, Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a înghețat ajutoarele externe. Președintele american a afirmat că fonduri ale USAID au fost folosite pentru sprijinirea „presei de fake news" favorabile democraților în fosta administrație Biden.

Deși ordinul a fost atacat în instanță de sindicate care spun că este „neconstituțional” și că a provocat „o criză umanitară globală”, decizia își face efectele simțite în Africa de Sud. 

Corespondenta Sky News în Africa de Sud a fost martora momentului în care o femeie realizează că clinica finanțată prin USAID, din Johannesburg, de unde primea tratament pentru HIV s-a închis. 

În lipsa tratamentului, epidemia s-ar putea extinde

Femeia a izbucnit în lacrimi când și-a dat seama ce se întâmplă. Este lucrătoare sexuală și spune că doar în urmă cu două luni și-a luat medicamentele de la această clinică, iar acum trebuie să găsească de urgență o altă clincă unde să își facă analizele și să primească tratamentul profilactic (PrEP), cea mai bună apărare a ei în fața epidemiei de HIV. 

O altă lucrătoare sexuală, pozitivă cu HIV, a arătat echipei Sky News documentele de transfer de la aceași clinică închisă și a spus „în stare de panică” că încă așteaptă să fie înscrisă la o clinică alternativă. 

Un sfert din toate cazurile de HIV din lume sunt în Africa de Sud. Accesul liber de orice costuri la tratamentul antiretroviral, o combinație de medicamente care tratează infecția cu HIV, a fost făcut disponibil din 2003 de George W. Bush în Planul Prezidențial de Urgență pentru Combaterea HIV (PEPFAR). 

PEPFAR este considerat unul dintre cele mai de succes programe de ajutor din istorie, iar cele mai multe dintre fonduri au ajuns în Africa de Sud. Viitorul programului este acum incert, după ce Donald Trump a înghețat ajutoarele externe. Bolnavii din Africa de Sud se tem să nu ajungă din nou în situația de la începutul anilor 2000, când frica era la cele mai înalte cote. 

„La acea vreme nu existau medicamente. Guvernul ne spunea să ne tratăm cu usturoi și sfeclă roșie. A fost foarte dificil să convingem Guvernul să ne dea tratament, am luptat din greu ca să câștigăm bătălia asta. Acum, ne vom întoarce iar acolo”, a spus Nelly Zulu, activistă și mamă pozitivă cu HIV. 

Nelly spune că accesul la tratament gratuit i-a salvat ei și fiului ei de 21 de ani viața. Copilul ei a ieșit pozitiv la HIV la vârsta de doar patru ani. 

„Nu cred că am fi fost în viață azi fără tratament. Grija mea principală acum este pentru femeile gravide. Nu vreau ca ele să treacă prin ce am trecut eu. Mi-e teamă că o să ne întoarcem în acea criză”, a spus Nelly Zulu pentru Sky News. 

Ministerul Sănătății îi îndeamnă pe oamenii să nu întrerupă tratamentul 

Organizațiile pentru drepturile omului și alte ONG-uri au trimis o scrisoare Guvernului în care au cerut să vină cu un răspuns coordonat pentru a răspunde riscului la adresa sănătății naționale creat de decizia SUA de a îngheța ajutoarele. 

În scrisoare, organizațiile spun că aproape un milion de pacienți cu HIV au suferit direct în urma ordinului executiv semnat de Donald Trump, dar și a actului normativ emis de secretarul de stat al SUA Marco Rubio care spune că din îngrijirile medicale finanțate de SUA sunt excluse „acțiuni care implică avorturi, planificare familială, gen sau diversitate, programe ale ideologiei privind egalitatea și incluziunea, operații transgender sau alte îngrijiri care nu presupun salvarea vieții”. 

Clinica închisă din Johannesburg bifează aceste categorii. O activistă și lucrătoare în domeniul sănătății la o clină transgender a spus că toți pacienții ei sunt speriați. 

„Numai despre asta se vorbește. Sunt oameni care trăiesc cu boli cronice și și-au pierdut toată încrederea pentru că nu știu ce se va întâmpla cu ei”, a spus femeia. 

Ministerul Sănătății din Africa de Sud susține că doar 17% din fondurile pentru epidemia HIV/SIDA provin din PEPFAR, dar statistica e contrazisă acum și prin experiența reală a bolnavilor.

După o întâlnire cu noul Însărcinat cu afaceri al SUA, ministrul african al Sănătății i-a îndemnat pe pacienți să nu cumva să întrerupă tratamentul. Însă, oamenii spun că oricum exista o criză a medicamentelor și nu primeau tratament suficient, așa că solicitarea ministrului va fi greu de pus în practică. 

×
x close