Planul unui imigrant român care lucrează în Marea Britanie: Vrea să îşi aducă familia şi să ceară indemnizaţii sociale de peste 30.000 de euro

de S.T.    |    15 Noi 2014   •   21:10
Planul unui imigrant român care lucrează în Marea Britanie: Vrea să îşi aducă familia şi să ceară indemnizaţii sociale de peste 30.000 de euro Foto:lebanontimes.com
Un imigrant român care lucrează în Marea Britanie intenţionează să îşi aducă familia în această ţară şi să ceară indemnizaţii sociale în valoare de 25.000 de lire (31.000 de euro), cazul fiind criticat dur de un deputat britanic şi de publicaţia Daily Mail, care denunţă un comportament "neruşinat".
   
Publicaţiile Daily Mail şi Daily Express prezintă cazul românului Nicu P, în vârstă de 30 de ani, care lucrează la un centru de colectare a deşeurilor din Marea Britanie.
   
Românul s-a mutat în Birmingham acum doi ani, iar Daily Mail susţine că acum ar intenţiona să îşi aducă în Marea Britanie soţia şi cei cinci copii, pentru care ar urma să ceară indemnizaţii sociale de 25.000 de lire sterline (31.200 de euro). "Este dreptul meu să cer indemnizaţii sociale în Marea Britanie", afirmă Nicu P., conform Daily Express.
  
"Cazul acestei familii este reprezentativ pentru atitudinile est-europenilor faţă de Marea Britanie, demonstrând că sistemul este expus abuzurilor", a reacţionat deputatul britanic Khalid Mahmood.
   
Mulţi analişti britanici aşteaptă acum modul în care va fi aplicată o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind drepturile la indemnizaţii sociale.
   
Un stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă posibilitatea de a refuza acordarea de ajutoare sociale cetăţenilor străini care nu muncesc şi care vin dintr-o altă ţară UE doar pentru a obţine indemnizaţii sociale, a stabilit, marţi, Curtea de Justiţie a UE, sesizată într-o cauză cu români, de la o instanţă din Germania. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a salutat decizia Curţii de Justiţie a UE privind accesul la indemnizaţii sociale, notând că este un verdict "semnificativ" şi "rezonabil".

x close