Antena 3 CNN Externe Poetul Pablo Neruda ar fi fost ucis de fapt de regimul lui Augusto Pinochet

Poetul Pablo Neruda ar fi fost ucis de fapt de regimul lui Augusto Pinochet

Poetul Pablo Neruda ar fi fost ucis de fapt de regimul lui Augusto Pinochet
Sursa foto: foto: bookaholic.ro
06 Noi 2015   •   12:23

Guvernul din Chile a admis că fostul câștigător al Premiului Nobel pentru literatură poetul Pablo Neruda ar fi putut fi omorât de regimul dictatorului Augusto Pinochet, scrie The Guardian.

Ministrul de Interne a dat publicității joi un raport potrivit căruia e posibil ca Neruda să nu fi murit de cancer, așa cum se susținuse anterior.

Declarația ministrului face referire la un raport din martie 2015, care fusese deja publicat de ziarul spaniol El Pais.

"E foarte posibil și foarte probabil ca un factor extern să fie responsabil pentru moartea lui Neruda", susținea documentul citat.

Ministrul chilean a ținut să sublinieze că încă nu s-a ajuns la o concluzie pe această temă.

Neruda a devenit celebru pentru poeziile sale de dragoste, dar era și un polticien de stânga, un diplomat apropiat de președintele Salvator Allende care s-a sinucis în loc să se predea trupelor conduse în septembrie 1973 de generalul Pinochet.

However, the ministry cautioned that a panel of experts investigating the highly disputed topic had not reached a conclusion.

Neruda, care avea 69 de ani și cancer la prostată, era traumatizat după lovitura de stat și persecuția și uciderea prietenilor săi. Plănuie să fugă în exil, acolo unde ar fi fost o voce influentă la adresa dictaturii, numai că cu o zi înainte de plecare, a fost dus cu ambulanța la o clinică din Santiago, unde a fost tratat pentru cancer și alte afecțiuni. Oficial a murit pe 23 septembrie de cauze naturale, dar suspiciunile privind dispariția sa au revenit puternic după revenirea țări la democrație în 1990.

×
Subiecte în articol: Chile
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close