Antena 3 CNN Externe Politica e murdară şi în America. Împroşcatul cu noroi, la modă în campania electorală

Politica e murdară şi în America. Împroşcatul cu noroi, la modă în campania electorală

Politica e murdară şi în America. Împroşcatul cu noroi, la modă în campania electorală
04 Noi 2008   •   19:00

Propagandă negativă, lovituri sub centură, declaraţii tendenţioase, toate acestea au cunoscut parametri neatinşi până astăzi într-o campanie electorală peste ocean. Totul sub flamura libertăţii de exprimare, garantată prin Constituţie.

Posibila viitoare vicepreşedintă, Sarah Palin, protagonista unui film porno? Nicidecum. O glumiţă marca Larry Flint. Nu, Palin are agenda deja prea încărcată ca să mai facă sex şi cu doi soldaţi ruşi... Nu-i nimic, înainte să ne dezmeticim, ştirea a făcut înconjurul lumii, cu tot cu pasaje ?fierbinţi? din film. Într-o reclamă japoneză la telefoane mobile, o maimuţă pare să-l imite pe Barack: îmbrăcată în costum, susţine un discurs electoral. Pe ecran şi pe pancartele publicului apare scris suvântul ?schimbare? (sloganul campaniei democraţilor este "Schimbarea în care putem crede").

Cu doar câteva zile înainte de ziua alegerilor, în Virginia circula un anunţ potrivit căruia ?toţi susţinătorii republicani şi independenţii care susţin republicanii vor vota în 4 noiembrie, aşa cum prevede legea", dar ?democraţii vor vota în 5 noiembrie". În Philadelphia, au fost tipăriţi fluturaşi ce avertizează că persoanele care au amenzi contravenţionale neplătite riscă să fie închişi în momentul prezentării la birourile de vot. Practica vizează minorităţile, marii susţinători ai lui Obama. Adică Osama, potrivit unor simpatizanţi republicani, care au popularizat porecla. Nu de alta, dar cei mai neinformaţi americani (mulţi) sunt convinşi că Barack este musulman şi/sau arab. Ei au fost ţinta unei campanii antiislamice, primind prin poştă inclusiv filmul ?Obsesie: războiul islamismului radical împotriva Occidentului". Un alt clip afirmă că Obama a finanţat permisul de pilot al unuia dintre autorii atentatelor din 11 septembrie, Mohammed Atta.
De cealaltă parte, la cotidianul cu greutate New York Times s-a aflat că McCain ar fi avut ?o relaţie romantică" cu o femeie cu 30 de ani mai tânără, la sfârşitul anilor 90. Consilierii senatorului l-ar fi obligat să pună capăt ?afacerii?. Echipa lui McCain a reproşat cotidianului că "se coboară la politica de şanţ", iar senatorul, la braţ cu soţia, a ieşit personal la rampă să se dezvinovăţească. "Evident că sunt foarte dezamăgit de articol. Nu e adevărat. După cum se ştie, am servit cu onoare această ţară mai bine de o jumătate de secol, de la 17 ani", a declarat John McCain... Între timp, susţinătorii democraţi îşi exprimă îngrijorarea sinceră asupra etăţii şi sănătăţii liderului republican. Nu cumva să decedeze cât este la cârma ţării! Alte asociaţii pun femeile pe jar, anunţând că, mai mult ca sigur, McCain ?va interzice contracepţia?.
Aşa cum spuneam, dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituţie. Primul Amendament nu specifică însă ?necesarul de veridicitate? al afirmaţiilor făcute de cetăţenii americani. Capitalul de simpatie este generat uneori chiar de aceste afirmaţii neghioabe. Contabilizând, atacurile la adresa lui Obama le depăşesc pe cele îndreptate împotriva lui McCain. Să fie oare aceasta reţeta succesului electoral în ţara tuturor posibilităţilor?

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: politica noroi Obama
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close