Antena 3 CNN Externe Poliţişti albi, condamnaţi pentru că au snopit în bătaie un coleg afro-american aflat într-o misiune sub acoperire

Poliţişti albi, condamnaţi pentru că au snopit în bătaie un coleg afro-american aflat într-o misiune sub acoperire

Justiţia americană a pronunţat primele sentinţe împotriva unor poliţişti albi, care – în 2017 – au snopit în bătaie un manifestant de culoare, fără să ştie că era de fapt un coleg al lor care se afla într-o misiune sub acoperire.

Poliţişti albi, condamnaţi pentru că au snopit în bătaie un coleg afro-american aflat într-o misiune sub acoperire
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Iul 2021   •   13:02

Un judecător federal l-a condamnat marţi la peste patru ani de închisoare pe Randy Hays (34 de ani), care a pledat ”vinovat’ pentru ”utilizare excesivă a forţei”, conform documentelor judiciare.

În iunie, un alt agent, Dustin Boone, a fost găsit vinovat de aceste violenţe de către un tribunal. Pedeapsa în cazul său urmează să fie pronunţată la 15 septembrie, exact la patru ani după evenimentele care stau la originea acestui caz emblematic de abuz poliţienesc în SUA, notează AFP.

La 15 septembrie 2017, oraşul Saint-Louis, în Missouri (centru), a fost cuprins de un val de proteste de stradă după achitarea unui poliţist alb care omorâse în 2011 un afro-american în timpul unei urmăriri. Calmul a fost restabilit numai după ce autorităţile au scos pe străzi scutierii.

Primind misiunea de a-i aresta pe cei care instigau la tulburarea ordinii, mai mulţi agenţi de poliţie – potrivit actului de acuzare – şi-au exprimat ”dispreţul” faţă de manifestanţi şi ”încântarea la ideea de a utiliza forţa împotriva lor”.

”Va fi distractiv să dăm în aceste capete pătrate când soarele va apune şi nu vom putea fi recunoscuţi”, a declarat Dustin Boone într-o discuţie transcrisă în documentul judiciar, potrivit AFP.

La 17 septembrie, poliţiştii l-au bătut pe colegul lor afro-american Luther Hall, care – îmbrăcat în civil – fusese însărcinat să se infiltreze printre protestatari şi să colecteze informaţii în timpul manifestaţiilor.

Luându-l drept manifestant, ei ‘l-au aruncat la pământ şi l-au snopit în bătaie, în timp ce acesta coopera şi nu prezenta nicio ameninţare fizică’, potrivit actului de inculpare.

În schimb, partenerul său alb, îmbrăcat de asemenea în civil, a scăpat de bătaie.

După ce l-au identificat, poliţiştii au depus mărturii false în încercarea de a-şi justifica comportamentul. De asemenea, au contactat victima, un agent cu o experienţă de 22 de ani în poliţie, pentru a-l descuraja să depună plângere, dar fără succes.

×
Subiecte în articol: politisti rasism
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close