Portugalia reduce taxa pentru afaceri noi la cel mai scăzut nivel din UE

de G.S.    |    16 Dec 2012   •   17:09
Portugalia reduce taxa pentru afaceri noi la cel mai scăzut nivel din UE Foto: Mediafax/AFP

Guvernul portughez vrea să coboare taxa pentru afacerile noi de la 25% la 10%, cel mai scăzut nivel din UE, rată utilizată deja de Bulgaria şi Cipru.
   
Portugalia negociază cu autoritatea pentru concurenţă a Comisiei Europene aprobarea de a coborî taxa la 10%, a declarat, într-un interviu pentru Wall Street Journal, ministrul Economiei, Alvaro Santos Pereira.
   
Noul nivel ar fi cel mai redus din UE, alături de Cipru şi Bulgaria, care au taxe generale de 10% pentru companii, potrivit datelor firmei de consultanţă KPMG. În UE, media taxei pentru companii este de peste 22%.
   
"Vrem să facem Portugalia una dintre ţările europene cele mai atractive pentru investiţii noi. Considerăm că acordând stimulente fiscale puternice vom proteja bugetul şi vom deveni în acelaşi timp mai competitivi", a spus Santos Pereira.
   
Portugalia trebuie să îndeplinească obiective bugetare stricte în cadrul unui acord de ajutor extern de 78 de miliarde de euro de la UE şi FMI. Guvernul are, din acest motiv, nevoie de acordul creditorilor internaţionali pentru a reduce taxe.
   
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că executivul comunitar discută cu Portugalia schimbări în privinţa taxelor.
   
Planul ar putea stârni nemulţumirea altor ţări UE.
   
Franţa, care are o taxă pentru companii de 33%, printre cele mai ridicate din Europa, şi-a exprimat şi în trecut nemulţumirea în privinţa ţărilor cu rate foarte reduse.

Parteneri
x close