Antena 3 CNN Externe Povestea profesoarei din România, stabilită în Israel, al cărei fiu a fost luat la război: "Cel mai important e să-i apărăm pe copii și sufletul lor!"

Povestea profesoarei din România, stabilită în Israel, al cărei fiu a fost luat la război: "Cel mai important e să-i apărăm pe copii și sufletul lor!"

O profesoară din România a povestit la Antena 3 CNN realitatea vieții civililor în Israel, după războiul pornit de gruparea islamistă Hamas.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2023   •   14:43

Zana Aghinei Herman continuă să-și facă meseria, în regim online, pentru că școlile s-au închis, în timp ce guvernul israelian masează trupe la frontiera cu Gaza, în perspectiva invaziei terestre.

"Am să vorbesc despre elevii mei care, după cum, după cum știți, ar trebui să învețe. Și când îi ridic pe Zoom, mă întreabă 'ce o să fie?' Un profesor, întotdeauna, în orice țară, trebuie să fie și psiholog. Însă aici trebuie să fie, în primul rând, psiholog și apoi profesor. Credeți că mie îmi vine să predau acuma formulele de calcul prescurtat, când tații lor, părinții lor sunt înrolați și lor le este frică? Nu știu ce să spun", a declarat la Antena 3 CNN  Zana Aghinei Herman, o profesoară româncă, stabilită în Israel.

Fiul său a fost mobilizat pentru război.

"Oficial, nu am voie să vorbesc despre el. Cu mine este unul dintre copiii lui, cu care trebuie să fiu și mamă, și tată. Mama lui este tot profesoară. În timp ce eu vorbesc acum cu dumneavoastră, ea intră cu clasa a treia pe Zoom. Copiii m-au întrebat 'de ce învățăm, când țara este în război?' N-am știut ce să le spun decât că fiecare dintre noi trebuie, în timpul războiului, să facă ce știe mai bine.

Citește și: Teroriști palestinieni uciși din mers de poliția israeliană, în mașina cu girofar cu care s-au infiltrat. Scena violentă a fost filmată de bodycam-ul unui polițist

Asta este credința mea. Dacă eu sunt profesoară, să stau cu elevii. Dacă ei sunt elevi, să învețe. Cine are de mers la luptă, să meargă la luptă. 

Noi, civilii, nu putem ajuta decât dacă avem o atitudine pozitivă și, în special, să-i apărăm pe copii și sufletul lor. Este, după părerea mea, cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem în acest moment - să-i lăsăm cât mai puțin să se uite la televizor. Și chiar pe copiii din România - nu-i lăsați să vadă tot ceea ce se transmite la televizor. Undeva în căpșorul lor, în inima, lor își spun că într-o zi se poate întâmpla și la noi. Asta este părerea mea", a spus la Antena 3 CNN profesoara româncă stabilită în Israel.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close