Antena 3 CNN Externe Premierul britanic: Am avertizat în legătură cu criza financiară acum 10 ani. Acum există pericolul deglobalizării

Premierul britanic: Am avertizat în legătură cu criza financiară acum 10 ani. Acum există pericolul deglobalizării

Premierul britanic: Am avertizat în legătură cu criza financiară acum 10 ani. Acum există pericolul deglobalizării
Sursa foto: Gordon Brown
27 Ian 2009   •   02:32

Premierul Marii Britanii, Gordon Brown, susţine că a avertizat în legătură cu actuala criză financiară în urmă cu zece ani. Acesta a amintit că a cerut un cadru de reglementare mai puternic înaintea prăbuşirii prăbuşirii pieţei financiare din Asia.
?Aşa cum am spus la Harvard acum zece ani, avem nevoie de un sistem de alarmă pentru ca fluxul financiar internaţional să fie monitorizat cum trebuie?, susţinea Brown în cadrul unui discurs ţinut luni şi citat de Daily Mail.
?Trebuie spă creăm un cadru pentru guvernarea internaţională, care acum ne lipseşte. Trebuie să luăm în considerare deficitul la un nivel global. Timp de un deceniu am spus că actualul cadru este inadecvat?.
El a promis că reglementarea pieţelor financiare va fi pe primul loc al agendei sale la summitul G20 de la Londra, în aprilie.
?Dacă ce se întâmplă la o bancă într-o ţară, poate avea în câteva minute efecte devastatoare pentru bănci pe un alt continent, doar un adevărat răspuns internaţional de politici şi guvernare poate fi eficient?, crede Brown.
El a subliniat că guvernul britanic acţionează corect în rezolvarea problemelor din sectorul financiar intern, iar băncile nu primesc bani gratis de la contribuabili.
El arătat că afacerile au de suferit sau chiar şi persoanele pentru că se înregistrează o scădere a împrumuturilor de la instituţiile străine.
?Nu am ajuns încă la protecţionismul anilor 30 şi voi munci pentru a ne asigura că nu ajungem acolo. Trebuie să lucrăm pentru a ne asigura că nu experimentăm un nou fel de protecţionism, mercantilism sau retragerea pe pieţele financiare interne?. Brown arăta că tendinţa băncilor de a opri împrumuturile externe în favoarea pieţelor interne trebuie oprită. Este o tendinţă ce trebuie oprită pentru a evita riscul unei reduceri a spiralei pârghiilor şi a deglobalizării cu consecinţe adverse pentru toate economiile, crede premierul britanic. De asemenea, el a avertizat că fără un sistem eficient de reglementare financiară internaţională, există pericolul deglobalizării economiei mondiale.
Politicianul a mai spus că actualele ameninţări şi provocări la adresa economiei mondiale ar trebui văzute ca ?naşterea dificilă a unei noi ordini globale?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close