Antena 3 CNN Externe Premierul ceh atacă guvernele din zona euro pentru protecţionism

Premierul ceh atacă guvernele din zona euro pentru protecţionism

Premierul ceh atacă guvernele din zona euro pentru protecţionism
Sursa foto: mirek topolanek
11 Feb 2009   •   04:44

În mijlocul crizei financiare globale, teama de protecţionism în cadrul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene a determinat preşedinţia cehă a UE să organizeze un summit special la sfârşitul acestei luni pentru a rezolva această problemă.
?Nu putem permite nici un fel de protecţionism în orice sector?, arăta ministrul ceh de Finanţe, Miroslav Kalousek, înaintea unei conferinţe de presă ce a deschis o întâlnire a miniştrilor de resort la Bruxelles. El a subliniat că mesajul este clar- ?fără protecţionism?, deoarece acesta este o ameninţare la adresa economiei, iar riscurile acestei acţiuni ?sunt mult mai mari?.
?Trebuie să luptăm cu pretecţionismul pe de-a întregul?, a precizat acesta, subliniind că determinarea sa nu are nimic de-a face cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care cerea ca producătorii auto francezi să îşi mute fabricile din Cehia.
Săptămâna trecută, Sarkozy declara că producătorii auto care primesc ajutor de la stat ar trebui să îşi menţină producţia în Franţa şi să şi mute fabricile din Cehia acasă.
De asemenea, recentul anunţ al Franţei că va acorda un ajutor de urgenţă de 6,5 miliarde de euro pentru producătorii auto a declanşat şi reacţia Comisiei Europene, care a cerut clarificări pentru a se convinge că iniţiativa este în conformitate cu reglementările europene.
La reacţia ministrului ceh de Finanţe se adaugă şi cea a premierului. "Răspunsul statelor din zona euro la criza financiară şi economică a deformat proiectul comun al monedei unice mai puternic decât orice alt eveniment", aprecia premierul ceh Mirek Topolanek. El considercă majoritatea statelor din zona euro încalcă regulile comune.
Topolanek se teme că exemplul Franţei ar putea fi urmat de acţiuni similare de protecţie din partea statelor UE, care vor adopta măsuri protecţioniste, la rândul lor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: zona euro industria auto Nicolas Sarkozy
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close