Antena 3 CNN Externe Premierul danez, favorit pentru preluarea funcţiei de secretar general al NATO

Premierul danez, favorit pentru preluarea funcţiei de secretar general al NATO

Premierul danez, favorit pentru preluarea funcţiei de secretar general al NATO
Sursa foto: Anders Fogh Rasmussen
22 Mar 2009   •   13:55

Prim-ministrul Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen, este favorit pentru preluarea funcţiei de secretar general al NATO, după ce a primit sprijinul Statelor Unite. Potrivit presei, Germania, Franţa şi Marea Britanie îl susţin de asemenea pe Rasmussen. Singura obiecţie ar putea veni de la Turcia, care nu a uitat că premierul danez a luat apărarea caricaturilor lui Mahomed, în numele libertăţii presei.

Analiştii nu cred, totuşi, că Turcia va bloca alegerea lui Rasmussen. Acesta este considerat un aliat fidel al Statelor Unite, dar promovează şi o mai bună cooperare între NATO şi Uniunea Europeană.

Politician de orientare liberală şi preşedinte al Partidului Liberal, Rasmussen ocupă funcţia de premier al Danemarcei din anul 2001. Analiştii politici europeni îl cotează de asemenea cu mari şanse de a deveni primul preşedinte al Uniunii Europene. Voci din presa daneză susţin că Rasmussen nu ar putea fi învins în cursa pentru preşedinţia UE nici măcar de fostul premier britanic, Tony Blair, care nu beneficiază de susţinerea Germaniei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Anders Fogh Rasmussen
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close