Antena 3 CNN Externe Premiul Nobel pentru Fizică merge la inventatorii fibrei optice şi ai senzorului CCD

Premiul Nobel pentru Fizică merge la inventatorii fibrei optice şi ai senzorului CCD

Premiul Nobel pentru Fizică merge la inventatorii fibrei optice şi ai senzorului CCD
Sursa foto: nobel
06 Oct 2009   •   13:31

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat, anul acesta cercetătorilor Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith, potrivit BBC. Britanicul Kao este recompensat pentru activitatea sa în domeniul comunicaţiilor digitale, fiind unul dintre dezvoltatorii cablurilor de fibră optică.

Boyle şi Smith fac parte din echipa care a pus la punct sensorul CCD (charge coupled device), care este folosit în prezent la toate aparatele foto digitale.

În 2008, premiul pentru Fizică a fost câştigat de cercetătorul american Yoichiro Nambu, pentru descoperirea mecanismului de distrugere spontanã a simetriei în fizica subatomicã, şi de cercetătorii japonezi Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa, pentru descoperirea originii distrugerii simetriei care dovedeşte existenţa a cel puţin trei familii de quarcuri în natură.

Anul acesta, Premiul Nobel pentru Medicină a fost câştigat de americanca de origine australiană Elizabeth Blackburn şi americanii Carol Greider şi Jack Szostak, pentru studiile în domeniul telomerazei, o enzimă care reface capetele telomerilor celulelor, în timpul diviziunii celulare

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel fizica
Parteneri
Ordinea partidelor pe buletinul de vot, la alegerile europarlamentare 2024
x close