Antena 3 CNN Externe Presă: Germania este cel mai supravegheat stat european de pe lista NSA

Presă: Germania este cel mai supravegheat stat european de pe lista NSA

Presă: Germania este cel mai supravegheat stat european de pe lista NSA
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de G.S.    |    30 Iun 2013   •   18:12
Germania este ţara europeană cea mai supravegheată de către Agenţia americană de spionaj electronic NSA, cu aproximativ 500 de milioane de conexiuni telefonice şi Internet înregistrate lunar, scrie săptămânalul Der Spiegel, relatează AFP, conform Mediafax.
"Potrivit unor statistici interne ale serviciilor secrete, o jumătate de miliard de comunicaţii sunt supravegheate în fiecare lună în Republica Federală" Germană, cea mai populată ţară din Europa, scrie Der Spiegel în ultima sa ediţie, care a avut acces la documente confidenţiale NSA.
La cartierul său general, NSA înregistrează metadatele - adică cine intră în legătură cu cine - comunicaţiilor, indiferent că sunt sub formă de apeluri telefonice, e-mailuri, mesaje text pe telefon de tip SMS sau discuţii de tip chat pe Internet.
Săptămânalul nu spune, însă, dacă conţinutul este de asemenea înregistrat.
Aceste date fac din Germania ţara Uniunii Europene (UE) cea mai strâns supravegheată de către NSA.
O zi "normală" de spionaj vizează circa 15 milioane de apeluri telefonice recenzate. Cu titlu de comparaţie, aproximativ două milioane de comunicaţii sunt înregistrate zilnic în Franţa de către NSA, afirmă săptămânalul.
 
Der Spiegel evocă totodată un document NSA ce ierarhizează aliaţii americanilor, ceea ce îi pune mai mult sau mai puţin la adăpost de activităţi de spionaj.
Canada, Australia, Marea Britanie şi Noua Zeelandă fac parte dintre ţările din categoria 2 - Statele Unite constituie categoria 1 doar ele singure -, ceea ce le protejează în mod explicit de supravegherea americană.
Germania face parte, ca Franţa, din categoria 3.
"Putem să interceptăm comunicaţiile din partea aliaţilor din categoria 3 şi este ceea ce facem", afirmă NSA în acest document, citat de Der Spiegel.
În versiunea sa online, săptămânalul a scris sâmbătă, pe baza unor documente furnizate de către fostul consultant american Eduard Snowden, în prezent fugar, că Statele Unite spionează sedii ale Uniunii Europene atât peteritoriul Statelor Unite, cât şi Bruxelles.
Aceste informaţii au provocat reacţii puternice în Germania, o ţară foarte sensibilă la problema protecţiei vieţii private, din cauza istoriei sale.
Ministrul german al Justiţiei Sabine Leutheusser Schnarrenberger a solicitat duminică explicaţii imediate autorităţilor americane despre dezvăluirile Der Spiegel, care amintesc de "acţiuni din timpul Războiului Rece", în opinia ministrului.
 

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close