Antena 3 CNN Externe Președintele din Kazahstan afirmă că protestele violente au fost o tentativă de lovitură de stat

Președintele din Kazahstan afirmă că protestele violente au fost o tentativă de lovitură de stat

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev a descris violența mortală săptămâna trecută drept o tentativă de lovitură de stat. El le-a spus liderilor unei alianțe militare a statelor ex-sovietice că acțiunea a fost coordonată de un „centru unic”, dar nu a numit responsabili.

Președintele din Kazahstan afirmă că protestele violente au fost o tentativă de lovitură de stat
Sursa foto: Twitter/ APNews
de Cerasela Stafie    |    10 Ian 2022   •   13:23

"Militanții înarmați s-au alăturat protestelor. Scopul principal a fost evident: subminarea ordinii constituționale, distrugerea instituțiilor guvernamentale și preluarea puterii. A fost o tentativă de lovitură de stat", a spus Tokayev.

Șeful statului a adăugat că protestatarii au vizat cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almati, în vederea confiscării regiunilor sudice ale țării și a capitalei, Nur-Sultan. Lideul din Kazahstan a precizat că ”vânătoarea de teroriști” continuă, iar țara va da în curând dovada a ceea ce sa întâmplat comunităţii internaţionale.

La videocoferința Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan a participat și Vladimir Putin. Liderul rus a afirmat că este de părere că unii dintre cei implicați în violențele din ultimele zile au fost instruiți în țări străine.

”Evenimentele din Kazahstan nu sunt prima și nici ultima încercare de a se amesteca în afacerile noastre interne din străinătate”, le-a spus el celorlalți lideri.

”Măsurile luate de CSTO arată că nu vom permite o situație destabilizată în regiune și nu le vom lăsa să efectueze așa-numitele revoluții de culoare”, a adăugat.

Manifestațiile, declanșate de creșterea prețurilor la carburanți, s-au transformat în cele mai mari tulburări pe care le-a văzut țara în cei 30 de ani de independență. Se raportează că zeci de morți, inclusiv 16 membri ai forțelor de securitate.

Protestele au început pe 2 ianuarie și s-au extins masiv, reflectând nemulțumirea față de guvern și fostul președinte Nursultan Nazarbayev, care a condus Kazahstanul timp de trei decenii și se crede că încă își păstrează o influență semnificativă.

Autoritățile spun că situația s-a stabilizat acum, trupele continuând operațiunile de ”curățare” și păzind obiectivele strategice. Starea de urgență rămâne în vigoare. Aproape 8.000 de persoane au fost reținute în toată țara, a anunțat luni Ministerul de Interne.

Discuțiile de securitate dintre liderii alianței militare CSTO conduse de Rusia au avut loc în momentul în care Kazahstanul a început o zi oficială de doliu pentru comemorarea celor uciși în tulburări.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close