Antena 3 CNN Externe Preşedintele Barack Obama va cere azi NSA să oprească interceptările fără mandat

Preşedintele Barack Obama va cere azi NSA să oprească interceptările fără mandat

Preşedintele Barack Obama va cere azi NSA să oprească interceptările fără mandat
17 Ian 2014   •   15:49

Interceptările şi colectarea metadatelor din tecomunicaţii, efectuate fără mandat de Agenţia de Securitate Naţională (NSA), ar putea ajunge la final, odată cu luarea de poziţie oficială a preşedintelui Barack Obama, care se pregăteşte să anunţe astăzi o interzicere a acestor practici, transmite AP, citând o sursă guvernamentală de la Washington.

Se preconizează că Obama va impune NSA să înceteze interceptarea datelor telefonice a milioane de cetăţeni americani, într-un discurs "aşteptat şi anticipat" la Departamentul de Justiţie.

Potrivit aceleiaşi surse, liderul de la Casa Albă va cere Congresului, Procurorului General şi şefilor diverselor servicii secrete să determine forma cea mai corectă de punere în practică a demersului prezidenţial.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că structura şi limitele NSA vor râmâne în mare parte nemodificate, iar Obama ar putea fi convins "cu unele schimbări modeste".

Înainte de discursul din această după-amiază al preşedintelui american, purtătorul de cuvânt al acestuia, Jay Carney, a spus că Obama este convins că agenţiile guvernamentale ar putea face metodele de supraveghere şi interceptare "mai transparente, pentru a spori încrederea opiniei publice faţă de aceste programe".

×
Subiecte în articol: NSA
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close