Antena 3 CNN Externe Preşedintele italian Giorgio Napolitano a depus jurământul în faţa Parlamentului şi a criticat forţele politice din Italia

Preşedintele italian Giorgio Napolitano a depus jurământul în faţa Parlamentului şi a criticat forţele politice din Italia

Preşedintele italian Giorgio Napolitano a depus jurământul în faţa Parlamentului şi a criticat forţele politice din Italia
de M.T.    |    22 Apr 2013   •   19:53

Preşedintele Giorgio Napolitano a depus luni jurământul în faţa Parlamentului reunit în şedinţă comună la sediul Camerei Deputaţilor, de la Palatul Montecitorio, şi a criticat forţele politice din Italia, care nu reuşesc să se pună de acord pentru formarea unui nou guvern.

În vârstă de 87 de ani, Napolitano a fost reales sâmbăta trecută în funcţia de şef al statului italian pentru un al doilea mandat, obţinând 738 de voturi din cele 1007 exprimate de marii electori.

Primul mandat al lui Napolitano expiră oficial pe data de 15 mai, astfel că, potrivit Constituţiei, preşedintele a trebuit să îşi dea demisia pentru a putea depune jurământul.

Ceremonia de depunere a jurământului a fost mai austeră decât cea de acum şapte ani, Napolitano preferând de această dată să renunţe la utilizarea celebrei Lancia Flaminia 335, o maşină decapotabilă construită în 1961 şi care este, prin tradiţie, folosită pentru a-l însoţi pe noul şef al statului la sediul Camerei Deputaţilor.

În plus, Napolitano a renunţat la escorta de 18 carabinieri folosită de obicei în astfel de situaţii şi a preferat una redusă, formată din patru carabinieri pe motociclete.

Jurământul de credinţă faţă de Republica Italiană şi faţă de Constituţie a fost depus în faţa adunării marilor electori (1007 senatori, deputaţi şi reprezentanţi ai celor 20 de regiuni italiene), reuniţi în şedinţă comună şi solemnă.

Ceremonia a fost acompaniată de 21 de salve de tun trase de pe colina Gianicolo, una dintre cele şapte coline ale Romei.

În discursul său de învestitură, care a durat 40 de minute, Napolitano a făcut apel la sentimentul de responsabilitate din partea tuturor formaţiunilor politice din Italia şi a solicitat un efort comun, necesar în vederea formării unui nou guvern, care va avea sarcina de a scoate ţara din impasul politic în care a intrat după rezultatul incert al alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie, la care nicio coaliţie nu a obţinut majoritatea absolută în cele două camere ale Parlamentului.

De asemenea, preşedintele italian a criticat forţele politice din Italia, pe care le-a caracterizat ca fiind „sterile şi surde", solicitând din partea politicienilor un angajament concret în vederea formării unui guvern de coaliţie.

„După 56 de zile de la alegerile generale, Italia are nevoie de un guvern de coaliţie, care să aibă majoritatea în ambele camere”, a precizat Napolitano, potrivit Agerpres.

Giorgio Napolitano va începe marţi consultările în vederea formării noului guvern italian. Numele cel mai folosit de presa italiană pentru funcţia de viitor prim-ministru este acela al lui Giuliano Amato, un democrat de centru-stânga moderat, supranumit în Italia "Doctorul subtil", care a mai ocupat această poziţie de două ori, între 1992 şi 1993 şi între 2000 şi 2001.

Enrico Letta, vicesecretarul Partidului Democrat, este creditat de asemenea cu şanse importante de a fi numit premier.


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close