Antena 3 CNN Externe Presupusul lider al răpitorilor din Algeria a ameninţat că va "detona" ostaticii

Presupusul lider al răpitorilor din Algeria a ameninţat că va "detona" ostaticii

Presupusul lider al răpitorilor din Algeria a ameninţat că va "detona" ostaticii
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
20 Ian 2013   •   15:16

Presupusul lider al răpitorilor de la un complex de expoatarea gazelor, în Algeria, a ameninţat că va "detona" ostaticii dacă armata algeriană se apropie prea mult de uzină, într-o înregistrare difuzată sâmbătă, relatează AFP.
   
În acest mesaj audio, difuzat de către agenţia mauritană de presă ANI, Abdelrahmane, alias "Nigerianul", presupusul lider al comandoului alcăruit din aproximativ 40 de persoane, a anunţat, de fapt joi, că armata algeriană încercuia complexul de la In Amenas (la 1.300 de kilometri sud-est de Alger), după ce a efectuat primul asalt.
   
Potrivit lui Abdelrahmane, jumătate dintre răpitori şi 35 de ostatici au fost ucişi în acest asalt.
   
"Anumiţi ostatici sunt încă în viaţă şi sunt reţinuţi de către unii dintre fraţii noştri în complexul de exploatarea gazelor, Allah fie lăudat", declară el, potrivit unei traduceri efectuate de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste.
   
"Pe Allah, îi vom detona dacă armata algeriană se apropie de noi", a avertizat el.
   
Forţe speciale din cadrul armatei algeriene au lansat asaltul final sâmbătă, punând capăt unei spectaculoase luări de ostatuci care a antrenat moartea a 23 de cetăţeni străini şi algerieni, dintre care şapte au fost executaţi de către răpitori.
   
Mai mulţi fugari au povestit că ostaticii au fost obligaţi să poarte centuri de explozibili şi au fost urcaţi în camioane-capcană.
   
Între ostaticii confirmaţi morţi până sâmbătă de către ţările lor figurează cetăţeni din Franţa, Statele Unite, România şi Marea Britanie.
   
Abdelrahmane este considerat unul dintre locotenenţii algerianului Moktar Belmokhtar. Acest fost lider Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) a revendicat luarea de ostatici în numele grupării sale, "Semanatari cu sânge".
   
Moktar Belmokhtar a declarat că luarea de ostatici reprezintă, între altele, o măsură de represalii faţă de o intervenţie militară franceză în Mali, care a beneficiat de o susţinere logistică din partea Algerului.

×
Subiecte în articol: Algeria lider teroristi ostatici criza
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close