Antena 3 CNN Externe Prețurile gazelor se apropie de un maxim record în Europa după ce Berlinul a anunțat că Nord Stream 2 rămâne închis

Prețurile gazelor se apropie de un maxim record în Europa după ce Berlinul a anunțat că Nord Stream 2 rămâne închis

Prețurile gazelor din Marea Britanie și Europa sunt pe cale să ajungă la niveluri record, după ce Germania a declarat că o conductă controversată din Rusia nu poate fi aprobată pe fondul agravării tensiunilor de la granița cu Ucraina.

Prețurile gazelor se apropie de un maxim record în Europa după ce Berlinul a anunțat că Nord Stream 2 rămâne închis
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    14 Dec 2021   •   20:48

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că conductei Nord Stream 2 nu i se poate da undă verde în forma sa actuală, deoarece nu îndeplinește cerințele legislației UE în domeniul energiei.

Baerbock a adăugat că escaladarea tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina, unde se pare că Kremlinul a adunat 100.000 de soldați, a fost „de asemenea un factor”, deoarece Berlinul a convenit cu SUA că această conductă nu ar trebui folosită ca armă politică în deteriorarea relației Moscovei cu Kiev.

Ca răspuns, prețul de referință al gazului în Europa a urcat luni cu aproximativ 10%, până la un maxim de 116,75 EUR pe megawat oră (MWh), doar sub prețul de închidere record de 116,78 EUR/MWh stabilit la începutul lunii octombrie, potrivit datelor despre prețul pieței de la ICIS.

Prețul de pe piața gazelor din Marea Britanie a urcat luni la 296,35p pe term, chiar sub prețul de închidere record de 298,475p pe 5 octombrie, potrivit datelor ICIS.

Europa s-a confruntat cu prețuri record la gaze în ultimele luni, din cauza blocajelor globale a aprovizionării cu gaze. Acest lucru a fost agravat de o încetinire a exporturilor de gaze rusești către continent, deoarece negocierile privind Nord Stream 2 au stagnat, potrivit The Guardian.

Respingerea conductei de către Baerbock a urmat deciziei de luna trecută de a suspenda procesul de autorizare, deoarece structura de proprietate a proiectului nu a respectat directiva UE privind gazele.

Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor la ICIS, a declarat că unii comercianți de energie au avut speranța că Nord Stream 2 va putea livra ceva gaz în această iarnă și au reacționat la semnele unei posibile întârzieri suplimentare, astfel că prețurile au crescut la niveluri record.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat agenției de știri ruse Interfax că compania dezvoltatoare a Nord Stream 2 „colaborează cu autoritatea de reglementare și își îndeplinește toate cerințele. Trebuie doar să avem puțin mai multă răbdare.”

Germania s-a confruntat cu presiuni din partea SUA pentru a bloca Nord Stream 2 din cauza temerilor că Rusia ar putea folosi conducta ca armă politică. Conducta trece din Rusia până în Germania, sub Marea Baltică, ocolind Ucraina. Acest lucru ar putea facilita Rusiei să-și intensifice agresiunea militară față de Ucraina fără teama de a perturba exporturile sale de gaze, potrivit criticilor Kremlinului.

Liderii SUA și UE se tem de un atac asupra Ucrainei al Rusiei, care a anexat Crimeea în 2014. Kievul a estimat că aproximativ 100.000 de soldați ruși sunt acum dislocați de-a lungul graniței dintre Rusia și Ucraina.

Maximele record din octombrie pe piața gazelor din Marea Britanie au aprins temeri că fabricile ar trebui să se închidă în această iarnă pentru a se proteja de lovitura financiară a costurilor explozive.

Creșterea prețurilor este, de asemenea, probabil să-și ia amploare pe piața de aprovizionare cu energie din Marea Britanie, aflată în dificultate, după prăbușirea a 24 de furnizori în puțin peste 12 săptămâni și creșteri record ale facturilor la energie la domiciliu.

Potrivit rapoartelor, Comisia Europeană a propus un sistem prin care țările UE să cumpere gaz împreună pentru a forma rezerve strategice pentru a se proteja împotriva unei strângeri a ofertei cauzate de o creștere globală a cererii și de exporturile mai scăzute din Rusia. 
 

×
Subiecte în articol: gaze preturi gaze Germania Rusia nord stream 2
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close