Antena 3 CNN Externe Primul american cu transplant total de faţă şi-a arătat noua înfăţişare

Primul american cu transplant total de faţă şi-a arătat noua înfăţişare

Primul american cu transplant total de faţă şi-a arătat noua înfăţişare
Sursa foto: Foto: Intact Images/ EPA
10 Mai 2011   •   10:48

Primul american căruia i s-a transplantat, cu succes, întreaga faţă şi-a arătat pentru prima dată noua înfăţişare. El le-a mulţumit medicilor care au reuşit operaţia şi mai ales familiei donatorului care i-a permis să arate, din nou, ca o fiinţă umană.

Dallas Wiens, un muncitor rural din Texas, a suferit un accident teribil în noiembrie 2008, în timp ce repara o biserică. După ce a atins, cu capul, un cablu de înaltă tensiune, arsurile i-au distrus, pur şi simplu, faţa şi l-au lăsat orb şi fără miros.
 
"Aţi văzut cu toţii imagini ale lui Dallas înainte de transplant, după ce a suferit răni tragice. Era pur şi simplu un om fără faţă", a declarat dr. Bohdan Pomahac.

Chiar dacă noua sa înfăţişare rămâne cam ciudată, Wiens a primit deja aprecierea persoanei care contează cel mai mult pentru el - fiica sa.

"A fost uluită şi chiar mi-a spus: ", povesteşte americanul.


În luna martie, Wiens a fost supus unei operaţii care a durat 15 ore, cu participarea a 30 de medici şi asistenţi. El a primit nasul, buzele, pielea, nervii şi muşchii feţei, de la un donator decedat rămas anonim.

"Nu am cuvinte să descriu datoria, gratitudinea şi iubirea mea pentru familia donatorului", a spus Dallas Wiens.

Operaţia lui Wiens a fost finanţată de armata americană, care speră că soldaţii cu faţa mutilată în luptă vor putea fi trataţi în acelaşi fel.

El şi-a recăpătat şi simţul mirosului, dar continuă tratamentul pentru a-şi controla pe deplin muşchii noii feţe.

 


×
Subiecte în articol: american
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close