Antena 3 CNN Externe Primul astronaut cu handicap din lume, numit de Agenția Spațială Europeană. Este un fost sprinter paralimpic din Marea Britanie

Primul astronaut cu handicap din lume, numit de Agenția Spațială Europeană. Este un fost sprinter paralimpic din Marea Britanie

Agenția Spațială Europeană a numit astăzi primul "parastronaut" din istorie, un pas important care permite persoanelor cu dizabilități fizice să lucreze și să trăiască în spațiu.

Primul astronaut cu handicap din lume, numit de Agenția Spațială Europeană. Este un fost sprinter paralimpic din Marea Britanie
Sursa foto: Facebook
de Mia Lungu    |    23 Noi 2022   •   20:00

Agenția, formată din 22 de țări, a declarat că l-a selectat pe fostul sprinter paralimpic britanic John McFall ca parte a unei noi generații de 17 recruți selectați pentru pregătire ca astronauți.

El va lua parte la un studiu de fezabilitate menit să permită ESA să evalueze condițiile necesare pentru ca persoanele cu dizabilități să participe la viitoarele misiuni.

McFall se va alătura celor cinci noi astronauți de carieră și celor 11 rezerve aflate în pregătire, după ce ESA și-a refăcut baza de astronauți pentru prima dată din 2009.

Anul trecut, ESA a afișat posturi vacante pentru persoane pe deplin capabile să treacă testele psihologice, cognitive și de altă natură, de obicei foarte stricte, care sunt doar împiedicate să devină astronauți din cauza constrângerilor impuse de echipamentele existente, având în vedere handicapul lor.

A primit 257 de candidaturi pentru rolul de astronaut cu handicap, un rol pe care l-a numit "parastronaut".

Organizația caritabilă pentru egalitatea de șanse pentru persoanele cu handicap Scope a descris selecția sa ca fiind "un mare pas înainte".

McFall a suferit un accident de motocicletă care a dus la amputarea piciorului drept la vârsta de 19 ani. El a câștigat medalia de bronz la 100 de metri la Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2008.

Medicul în vârstă de 31 de ani îi va ajuta pe inginerii ESA să proiecteze modificări ale echipamentelor necesare pentru a deschide zborurile spațiale profesionale unui grup mai mare de candidați calificați, a precizat agenția.

"Cred că mesajul pe care l-aș transmite generațiilor viitoare este că știința este pentru toată lumea și că, sperăm, călătoriile spațiale pot fi pentru toată lumea", a declarat McFall.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close